Gołąbki z kurkami

Chyba z każdej kapusty można zrobić gołąbki.  W moim rodzinnym domu robiło się je z białej. Jest ona dość twarda, dlatego super alternatywą będzie kapusta karbowana, czyli kapusta zwana włoską. Gołąbki z  kurkami, czyli tradycyjne polskie danie, z włoskim akcentem. 😉

Nawet przez myśl by mi nie przeszło robienie gołąbków z kurkami, gdyby tak uparcie nie zachęcała mnie do tego Oksana, nasza ukraińska znajoma. Ma kobieta siłę przekonywania! Mam takie poczucie, że ludzie ze wschodu są trochę bliżej siebie i natury. Wielu uzdrowicieli, kręgarzy, bioenergoterapeutów pochodzi z okolic Białegostoku. Tam żyje więcej wolnych dusz… Stąd moje przypuszczenia, że Oksana rzuciła na mnie gołąbkowy czar. Jak zahipnotyzowana pobiegłam do pobliskiego warzywniaka i przyniosłam niezbędne produkty.

Tymczasem była już 19:00. Zawsze, gdy gotuję coś nowego, to przy okazji robię sesję zdjęciową.  Bo co jeśli się okaże, że danie wyszło pysznie, a ja nie mam materiałów na blog?  Niedopuszczalne! W lipcu mam dobre światło do 20:00 więc musiałam natychmiast zawinąć rękawy i zabrać się do działania. Na szczęście mimo że gołąbki z kurkami, wyglądają na bardzo pracochłonne, robi się je dość szybko. Do tego jedzenia jest cała masa. Można je spokojnie mrozić, a z nadmiaru kapusty przygotować coś extra w słoiki lub po prostu zrobić duszoną kapustę.

Gołąbki z kurkami wyszły znakomite. Do bezglutenowego chleba wręcz idealne! A zdjęcia… dość ciemne, ale mam nadzieję, że potrawa wygląda apetycznie.

Gołąbki z  kurkami
Gołąbki z  kurkami

Gołąbki z  kurkami

Składniki (10 sztuk):

– 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)

– 1 główka kapusty karbowanej (włoskiej)

– 300 g kurek lub innych grzybów (opcjonalnie)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– ½  pęczka koperku

– 2 marchewki

– oliwa z oliwek lub wybrany olej do smażenia

– sól i pieprz do smaku

Sos:

– 400 ml passaty pomidorowej

– ½  pęczka koperku

– 2 ząbki czosnku

– sól i pieprz

  1. Zagotuj wodę w czajniku (jak najwięcej).
  2. Kapustę umyj. W razie potrzeby zdejmij brzydkie liście z wierzchu. Możesz dodać je później do wywaru warzywnego.
  3. W dużym garnku połóż kapustę i zalej wrzątkiem (możliwe, że będzie trzeba dogotować). Przykryj i pozostaw na 20 -30 minut. W międzyczasie przekręć kilka razy.
  4. Ugotuj ryż.
  5. Cebulkę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce na średnich oczkach, koperek poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę, kurki pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i cebulę oraz smaż, aż cebulka się zeszkli. Dorzuć kurki i smaż jeszcze około 10 minut. Następnie dodaj marchewkę i smaż, aż zmięknie.
  7. Wszystkie składniki na farsz wrzuć do miski, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  8. Kapustę wyjmij z garnka. Odetnij liście tuż przy głąbie, delikatnie odkrój zgrubienie z każdego liścia.
  9. Dno naczynia do pieczenia wyłóż 2-4 liśćmi.
  10. Na liść nałóż farsz, złóż najpierw licie  z boków, a następnie zwijaj jak krokiety, zaczynając od grubszej części. Układaj w naczyniu.
  11. Przygotuj sos. Koperek poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do passaty. Dopraw solą i pieprzem. Zalej gołąbki. Przykryj pokrywką i piecz około godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Uwagi:

Jeśli kapusta mimo moczenia we wrzątku będzie twarda, możesz ją podgotować.

Liści przy zwijaniu nie mogą się łamać. Mają być elastyczne. Jeśli jest inaczej, włóż je do wrzątku i chwilę podgotuj.

Prawdopodobnie nie wykorzystasz wszystkich liści z kapusty. Pozostałe możesz z robić np. w sosie pomidorowym, przelać do wyparzonych słoików, zawekować. Po wystudzeniu wstaw do lodówki i przechowuj do 2 miesięcy.

Wodę z moczenia kapusty polecam wykorzystać na wywar warzywny. Można ją zagotować i zawekować.

Jeśli spodobał Ci się przepis na gołąbki z kurkami sprawdź też jak zrobić pieczone placki z batata .

4 Comments

Zostaw komentarz