Wiele spodziewałam się po wyhodowanej marchewce. Miałam szeroko zakrojone plany co do jej przeznaczenia oraz ilości zrobionych z niej smakołyków. Jednak z tego, co widzę jesteśmy w stanie zjeść ją w ciągu miesiąca. Za rok, mam nadzieję, będzie więcej, a tymczasem trzeba jak najlepiej wykorzystać to, co jest.  Właśnie, dlatego powstało ciasto marchewkowe. To jest punkt obowiązkowy każdej jesieni. Pyszne, aromatyczne, słodkie a przede wszystkim cynamonowe.

 

Składniki:

– 250 g marchewki

– 200 g mąki jaglanej

– 20 g  oleju kokosowego

– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

– 1 łyżeczka cynamonu

– ½ łyżeczki kardamonu

– 20 g ksylitolu

– 1 banan

– 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– 150 ml mleka roślinnego

 

  1. Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (nie obieram warzyw).
  2. Dorzucamy rozdrobiony widelcem banan i pozostałe składniki. Mieszamy i wykładamy do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
  3. Ciasto wyjmujemy z formy i suszymy na kratce z piekarnika, żeby dół mógł odparować. Kroimy dopiero po wystudzeniu.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Agnieszka 2017-10-24 at 11:05 - Reply

    czym mogę zastępować banany w Twoich przepisach ? lub czy mogę je pominąć . Bardzo chciałabym wypróbować parę przepisów ale nie mogę jeść bananów :( doradzisz ?

    • Ewa Ługowska 2017-10-24 at 11:31 - Reply

      Cześć :) Banany w tym cieście są głównym spoiwem, zastępują jaja. Na blogu znajdziesz ciasto na bazie mango(zamiast bananów). Można pokombinować z tym owocem, ale oczywiście do przetestowania.
      http://misamocy.pl/ciasto-kukurydziane-owocami/

      • Beata 2018-03-03 at 07:03 - Reply

        Witaj a czy to ciato moge zrobic w keksowce?tez wyjdzie jaglano marchewkowe pozdrawiam

        • Ewa Ługowska 2018-03-03 at 08:50 - Reply

          Nie widzę problemu. :) Smacznego! :)

  2. Wojciech 2019-08-15 at 12:27 - Reply

    Dzień dobry,
    Upieklem te ciasto, tylko nie wiem dlaczego nie urośnie ciasto? Ponieważ wykonałem w zgodzie z przepisem i nie wyszło mi. Coś nie tak zrobiłem? Co może Pani doradzi mi?

  3. Sylwia 2020-03-29 at 12:35 - Reply

    Ewciu, ciacho zrobiłam i wyszło bardzo smaczne, dziękuje! Robiłam w formie do brownie – niewiele urosło ale jest miękkie i nie ma zakalca, więc chyba takie miało być :) Na śniadanko posmarowane masłem orzechowym będzie idealne <3

    • Ewa Ługowska 2020-03-29 at 19:59 - Reply

      Super! Na zdrowie! :))