Wiele spodziewałam się po wyhodowanej marchewce. Miałam szeroko zakrojone plany co do jej przeznaczenia oraz ilości zrobionych z niej smakołyków. Jednak z tego, co widzę jesteśmy w stanie zjeść ją w ciągu miesiąca. Za rok, mam nadzieję, będzie więcej, a tymczasem trzeba jak najlepiej wykorzystać to, co jest. Właśnie, dlatego powstało ciasto marchewkowe. To jest punkt obowiązkowy każdej jesieni. Pyszne, aromatyczne, słodkie a przede wszystkim cynamonowe.
Składniki:
– 250 g marchewki
– 200 g mąki jaglanej
– 20 g oleju kokosowego
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki kardamonu
– 20 g ksylitolu
– 1 banan
– 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 150 ml mleka roślinnego
- Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (nie obieram warzyw).
- Dorzucamy rozdrobiony widelcem banan i pozostałe składniki. Mieszamy i wykładamy do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Ciasto wyjmujemy z formy i suszymy na kratce z piekarnika, żeby dół mógł odparować. Kroimy dopiero po wystudzeniu.
Na zdrowie! 🙂
8 Komentarze
Agnieszka
czym mogę zastępować banany w Twoich przepisach ? lub czy mogę je pominąć . Bardzo chciałabym wypróbować parę przepisów ale nie mogę jeść bananów 🙁 doradzisz ?
Ewa Ługowska
Cześć 🙂 Banany w tym cieście są głównym spoiwem, zastępują jaja. Na blogu znajdziesz ciasto na bazie mango(zamiast bananów). Można pokombinować z tym owocem, ale oczywiście do przetestowania.
http://misamocy.pl/ciasto-kukurydziane-owocami/
Beata
Witaj a czy to ciato moge zrobic w keksowce?tez wyjdzie jaglano marchewkowe pozdrawiam
Ewa Ługowska
Nie widzę problemu. 🙂 Smacznego! 🙂
Wojciech
Dzień dobry,
Upieklem te ciasto, tylko nie wiem dlaczego nie urośnie ciasto? Ponieważ wykonałem w zgodzie z przepisem i nie wyszło mi. Coś nie tak zrobiłem? Co może Pani doradzi mi?
Ewa Ługowska
To bardzo dziwne. Czy dodałeś proszek do pieczenia? P.S. Zapraszam na warsztaty kulinarne z wypieków bezglutenowych. Będziemy doskonalić umiejętności pieczenia ciast. https://misamocy.pl/produkt/warsztaty-cukiernicze-bez-glutenu-laktozy-jaj-i-bialego-cukru-100-wege/
Sylwia
Ewciu, ciacho zrobiłam i wyszło bardzo smaczne, dziękuje! Robiłam w formie do brownie – niewiele urosło ale jest miękkie i nie ma zakalca, więc chyba takie miało być 🙂 Na śniadanko posmarowane masłem orzechowym będzie idealne <3
Ewa Ługowska
Super! Na zdrowie! :))