Dyniowo-gryczane różyczki z cynamonem

Muszę się wam przyznać, że dyniowo-gryczane różyczki z cynamonem  powstały z zazdrości. Zobaczyłam na instagramie podobne wypieki z tym że z glutenem.  Ślina leciała mi, aż do samej ziemi. Uwielbiam wszystko, co mączne, a do tego, jeżeli dodamy cynamon, to moje kubki smakowe popadają w obłęd. Myślę, że nie jestem odosobnionym przypadkiem i wiele osób ma fioła na punkcie cynamonowych wypieków. Zgadza się?

Składniki:

– 500 g dyni przed upieczeniem

– 600 g maki gryczanej białej

– 250 ml mleka roślinnego

– 2 łyżki ksylitolu lub więcej, jeżeli lubicie słodkie (moje są raczej wytrawne)

–  14 g drożdży suszonych

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 100 g mąki lnianej lub drobno zmielonego siemienia lnianego

– 3 łyżeczki cynamonu

– ½ łyżeczki kardamonu

– 1 łyżeczka soli

– olej do posmarowania ciasta

– 100 g rodzynek (opcjonalnie)

Masa:

– 250 g masła orzechowego

– 5 łyżek mleka

– 1 łyża cynamonu

– 3 łyżki ksylitolu

  1. Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i gotujemy do miękkości. Gdy dynia będzie już ugotowana blendujemy ją z mlekiem na gładką masę.
  2. Łączymy suche składniki, dodajemy letnią papkę z dyni i wyrabiamy ręką ciasto. Jeżeli będzie się bardzo kleiło do ręki, dodajemy więcej mąki.
  3. Wyrobione ciasto, smarujemy olejem, miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
  4. W czasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować masę. Do masła orzechowego dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Jeżeli będziecie mieli problem z wymieszaniem, możecie dodać więcej mleka.
  5. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 połowy. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wielkości około 40×60 cm. Rozkładamy na niego przygotowaną masę (najlepiej zrobić to palcami).
  6. Tak przygotowany placek kroimy na 20 pasków, wzdłuż krótszego boku.  Aby powstały różyczki należy zwijać ciasto tak, aby kolejne warstwy znajdowały się poniżej poprzedniej.
  7. Gotowe różyczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy dodatkowo posmarować je olejem, posypać cynamonem i ksylitolem. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.

Różyczki najbardziej smakują na świeżo. Przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.