Konfitura z owoców czarnego bzu

Jeżeli nie mieliście okazji wykorzystać kwiatów bzu czarnego, to jest teraz dobry moment na robienie konfitur z owoców.  Owoce mają delikatne działanie przeczyszczające oraz napotne. Zalecane są w stanach zapalnych gardła oraz jelit. Działają przeciwskurczowo, przeciwbólowo oraz obniżają gorączkę. Warto mieć w domu to naturalne lekarstwo. Przy zbiorze pamiętajcie, że nie można jeść owoców na surowo. Nadają się do spożycia dopiero po obróbce.

Składniki na 600 ml konfitury:

– 1,5 l owoców czarnego bzu

– 6-7 łyżek ksylitolu

  1. Dojrzałe owoce czarnego bzu płuczemy w wodzie, odcedzam, przekładamy do garnka i smażymy aż się rozgotują.
  2. Żeby oddzielić pestki od miąższu, przecieramy je przez sito. Najlepiej robić to małymi porcjami bardzo dokładnie, żeby wykorzystać jak najwięcej z owoców. Zajęło mi to około jednej godziny.
  3. Przecier podgrzewamy z dodatkiem ksylitolu.
  4. Gorący przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i przekładamy do góry dnem.
  5. Po wystygnięciu możemy przełożyć na półkę.

Na zdrowie! 🙂

Polecam „Cztery sposoby na zastosowanie w kuchni kwiatów czarnego bzu”.

Źródło: „Dzika Kuchnia” Łukasz Łuczaj, Wyd. Nasza Księgarnia, Warszawa 2013

„O ziołach i zwierzętach”, Simona Kossak   Wyd. Marginesy, Warszawa 2017

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.