Jeżeli nie mieliście okazji wykorzystać kwiatów bzu czarnego, to jest teraz dobry moment na robienie konfitur z owoców. Owoce mają delikatne działanie przeczyszczające oraz napotne. Zalecane są w stanach zapalnych gardła oraz jelit. Działają przeciwskurczowo, przeciwbólowo oraz obniżają gorączkę. Warto mieć w domu to naturalne lekarstwo. Przy zbiorze pamiętajcie, że nie można jeść owoców na surowo. Nadają się do spożycia dopiero po obróbce.
Składniki na 600 ml konfitury:
– 1,5 l owoców czarnego bzu
– 6-7 łyżek ksylitolu
- Dojrzałe owoce czarnego bzu płuczemy w wodzie, odcedzam, przekładamy do garnka i smażymy aż się rozgotują.
- Żeby oddzielić pestki od miąższu, przecieramy je przez sito. Najlepiej robić to małymi porcjami bardzo dokładnie, żeby wykorzystać jak najwięcej z owoców. Zajęło mi to około jednej godziny.
- Przecier podgrzewamy z dodatkiem ksylitolu.
- Gorący przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i przekładamy do góry dnem.
- Po wystygnięciu możemy przełożyć na półkę.
Na zdrowie! 🙂
Polecam „Cztery sposoby na zastosowanie w kuchni kwiatów czarnego bzu”.
Źródło: „Dzika Kuchnia” Łukasz Łuczaj, Wyd. Nasza Księgarnia, Warszawa 2013
„O ziołach i zwierzętach”, Simona Kossak Wyd. Marginesy, Warszawa 2017