Jeżeli nie mieliście okazji wykorzystać kwiatów bzu czarnego, to jest teraz dobry moment na robienie konfitur z owoców.  Owoce mają delikatne działanie przeczyszczające oraz napotne. Zalecane są w stanach zapalnych gardła oraz jelit. Działają przeciwskurczowo, przeciwbólowo oraz obniżają gorączkę. Warto mieć w domu to naturalne lekarstwo. Przy zbiorze pamiętajcie, że nie można jeść owoców na surowo. Nadają się do spożycia dopiero po obróbce.

Składniki na 600 ml konfitury:

– 1,5 l owoców czarnego bzu

– 6-7 łyżek ksylitolu

  1. Dojrzałe owoce czarnego bzu płuczemy w wodzie, odcedzam, przekładamy do garnka i smażymy aż się rozgotują.
  2. Żeby oddzielić pestki od miąższu, przecieramy je przez sito. Najlepiej robić to małymi porcjami bardzo dokładnie, żeby wykorzystać jak najwięcej z owoców. Zajęło mi to około jednej godziny.
  3. Przecier podgrzewamy z dodatkiem ksylitolu.
  4. Gorący przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i przekładamy do góry dnem.
  5. Po wystygnięciu możemy przełożyć na półkę.

Na zdrowie! :)

Polecam „Cztery sposoby na zastosowanie w kuchni kwiatów czarnego bzu”.

Źródło: „Dzika Kuchnia” Łukasz Łuczaj, Wyd. Nasza Księgarnia, Warszawa 2013

„O ziołach i zwierzętach”, Simona Kossak   Wyd. Marginesy, Warszawa 2017

Zostaw komentarz