Kulki mocy z zielonej soczewicy z karobem

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania kilka produktów z karobu. Początkowo podchodziłam do niego dość sceptycznie. Zdarzało mi się już próbować tego specyfiku i nie zapałałam do niego wielką miłością.

Podarunek leżał w szafce kuchennej chyba z dwa tygodnie i przez ten cały czas nie dawał mi spokoju.  Mimo że schowany, to jednak siedział w mojej głowie i zajmował myśli. Karob, karob, karob…co z nim zrobić…z czym połączyć…jakie towarzystwo mu odpowiada… Nieoczekiwanie z pomocą przyszła zielona soczewica, która została z ostatnich warsztatów kulinarnych, ugotowana czekała już tylko na zjedzenie.  Postanowiłam połączyć te dwa składniki, dodać trochę orzechów i wiórek kokosowych oraz żurawiny dla uzyskania rześkości i podkręcenia smaku. Ta jej kwaskowatość potrafi ożywić wiele dań, nie tylko słodycze.

 

 

Do tego zamiast tradycyjnie stosowanych daktyli dodałam melasę z chleba świętojańskiego. Zupełnie inny smak niż znane mi do tej pory. Trochę przypomina syrop daktylowy, ale jest bardziej wyrazisty i jakby mocniej „palony”. Zawiera dużo głębszą nutę smakową. Polecam wypróbować, ciekawe doznanie.

Karob oraz melasę można oczywiście zamienić na kakao i syrop, ale proponuję wypróbować moją wersję, bo kuli wyszły naprawdę dobre i co najważniejsze zmieniły moje podejście do tej rośliny. Teraz uważam, że jest pyszny i warto skusić się by poznać jego atuty smakowe.

 

Składniki ( 30 sztuk):

– 100 g zielonej soczewicy (suchej)

– 50 g wiórków kokosowych

– 100 g suszonej żurawiny namoczonej we wrzątku

– 100 g orzechów włoskich

– 50 g migdałów

–  2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego lub syropu daktylowego

– 2 łyżki karobu + 2 łyżki do obtaczania (lub kakao)

 

  1. Zieloną soczewicę gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę.
  2. Wiórki kokosowe prażymy na patelni, aż zbrązowieją.
  3. Orzechy oraz wiórki kokosowe mielimy na gruboziarnistą mąkę.
  4. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na bardzo gładką masę.
  5. Formujemy kulki, obtaczamy w karobie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Przechowujemy w lodówce.

 

Karob oraz melasę można kupić w sklepach z zywnością ekologiczną oraz na stronie http://sklep.bakra.pl/index.php

 

Na zdrowie! 🙂

5 Komentarze

  • Śledzenie: Muffiny z ciecierzycą i nutką pomarańczy - Misa Mocy
  • Anna
    Opublikowane 2019-10-18 05:46 0Polubienia

    My cukru białego nie używamy od prawie roku. W ciastach zastępuje to miodem lub erytrolem. Twój przepis super. Zawsze takie kulki robię na bazie daktyli. Teraz zrobię na soczewicy. Wczoraj pierwszy raz kupiłam melasę kartonowa smakuje troche jak przypalony cukier. A jaka zurawine stosujesz taka normalnie suszona?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-10-18 09:20 0Polubienia

      Super, to już bardzo długo. Na soczewicy będą mniej kaloryczne. 🙂 Tak, suszoną. Smacznego 🙂

  • Aga
    Opublikowane 2019-10-18 06:54 0Polubienia

    Witam.
    A jaką wykorzystała Pani żurawinę? świeżą?
    Dziękuję za odpowiedź.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.