Pani Kasza i Pan Batat tworzą harmonijny duet. Nie znają się zbyt długo, ale krótka chwila wystarczy, by rozpoznać bratnią duszę. Skąpani w aromacie przypraw zatracili się w tańcu smaków i zapachów. Dając każdemu, kto zdecyduje się dołączyć do nich, sensualną rozkosz.
Składniki (10 szt):
– 100g kaszy jaglanej
– 3 średnie bataty
– 5 cm imbiru drobno posiekanego
– 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
– 3 szczypty kardamonu
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki mąki z ciecierzycy
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej
– 1 łyżeczka ziaren kolendry
– sól i pieprz do smaku
– zmielone siemię lniane do obtaczania
– olej kokosowy do smażenia lub inny tłuszcz
- Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
- Bataty gotujemy w skórce do miękkości, po wystygnięciu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wrzucamy do jednego naczynia kaszę, bataty, mąkę, łupinę babki oraz pozostałe przyprawy i dokładnie ugniatamy.
- Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w siemieniu i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kotleciki doskonale smakują z konfiturą z czeremchy, kaliny lub żurawiny.
Na zdrowie! 🙂
4 Komentarze
Halina
Czy mogę pominąć łupiny babki jajowatej?
Ewa Ługowska
Tak, powinny się skleić bez łupiny.
Sabina
Na którym etapie dodaje się sok z limonki?
Ewa Ługowska
Na etapie punktu 3-go.