Kotlety z kaszy jaglanej i batatów

Pani Kasza i Pan Batat tworzą harmonijny duet.  Nie znają się zbyt długo, ale krótka chwila wystarczy, by rozpoznać bratnią duszę. Skąpani w aromacie przypraw zatracili się w tańcu smaków i zapachów.  Dając każdemu, kto zdecyduje się dołączyć do nich, sensualną rozkosz.

 

 

Składniki (10 szt):

– 100g kaszy jaglanej

– 3 średnie bataty

– 5 cm imbiru drobno posiekanego

– 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

– 3 szczypty kardamonu

– sok z 1 limonki

– 2 łyżki mąki z ciecierzycy

– 2 łyżki łupiny babki jajowatej

– 1 łyżeczka ziaren kolendry

– sól i pieprz do smaku

– zmielone siemię lniane do obtaczania

– olej kokosowy do smażenia lub inny tłuszcz

 

  1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
  2. Bataty gotujemy w skórce do miękkości, po wystygnięciu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Wrzucamy do jednego naczynia kaszę, bataty, mąkę, łupinę babki oraz pozostałe przyprawy i dokładnie ugniatamy.
  4. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w siemieniu i smażymy na rozgrzanym oleju.

 

Kotleciki doskonale smakują z konfiturą z czeremchy, kaliny lub żurawiny.

 

Na zdrowie! 🙂

4 Comments

Zostaw komentarz