Przepis na kruche bezglutenowe ciasteczka z ulubionym dżemem jest jednym z moich najlepszych odkryć. Tym bardziej że takiego produktu brakuje na sklepowych półkach. A jeśli już jest, to zawiera chemiczne składniki lub nieszczęsny olej palmowy. A to jak dla mnie jest niedopuszczalne w codziennej diecie.
Do ciasteczek można zastosować ulubiony dżem lub marmoladę. Najlepiej taką bez dodatku białego cukru. Wbrew pozorom takie owocowe przetwory są powszechnie dostępne np. w popularnych dyskontach. Może to być, wszystkim dobrze znany, dżem truskawkowy lub śliwkowy albo mniej znane z owoców dzikiej róży, czarnego bzu, derenia lub rokitnika. Ci z Was, którzy są bardziej zorientowani w sklepowych półkach, pewnie już wiedzą jakiego producenta mam na myśli.
Aby uzyskać kruchą strukturę ciasta, należy w odpowiednich proporcjach, dodać tłuszcz (który nadaje sypkości) oraz mleko roślinne (które skleja). To jeden z najważniejszych elementów całego przedsięwzięcia. Dlatego polecam najpierw dodać olej kokosowy, a dopiero na koniec mleko roślinne, tylko po to, by skleić ciasto.
Kruche bezglutenowe ciasteczka z ulubionym dżemem
Składniki:
– 100 g mąki ryżowej + mąka do posypania
– 100 g mąki owsianej bezglutenowej
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 60-70 g oleju kokosowego
– 50 ml mleka roślinnego
– szczypta soli
– 6 łyżek substancji słodzącej np. erytrol
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– cukier puder z ksylitolu ( do kupienia przez Internet)
– słoik ulubionego dżemu
- Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy łyżką, dodajemy olej kokosowy i zagniatamy ciasto.
- Do ciasta dodajemy taką ilość mleka roślinnego, by wszystkie składniki mogły się połączyć i powstała zwarta kula.
- Stolnicę posypujemy mąką ryżową, kładziemy na nią ciasto, posypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
- Z ciasta wycinamy kieliszkiem kółka. W połowie kółek wycinamy mniejsze otworki.
- Na pełne kółka ciasta wykładamy około ½ łyżeczki dżemy, przykrywamy kółkiem z dziurką i sklejamy brzegi, przyciskając je widelcem.
- Ciasteczka układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu.
Uwagi:
Ciasta po wystygnięciu twardnieją.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Agata
Witam. Czy zamiana oleju kokosowego na rzepakowy wpłynie źle na ciasteczka, że np. się nie udadzą? Mam jeszcze drugie pytanie – czy można zamienić mąkę owsianą bezglutenową na inną bezglutenową np. kukurydzianą? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ewa Ługowska
Hej! Zmiana oleju nie powinna mieć wielkiego znaczenia, zmianę mąki trzeba przetestować. Trzymam kciuki!