Kruche bezglutenowe ciasteczka z ulubionym dżemem

Przepis na kruche bezglutenowe ciasteczka z ulubionym dżemem jest jednym z moich najlepszych odkryć. Tym bardziej że takiego produktu brakuje na sklepowych półkach. A jeśli już jest, to zawiera chemiczne składniki lub nieszczęsny olej palmowy. A to jak dla mnie jest niedopuszczalne w codziennej diecie.

Do ciasteczek można zastosować ulubiony dżem lub marmoladę. Najlepiej taką bez dodatku białego cukru. Wbrew pozorom takie owocowe przetwory są powszechnie dostępne np. w popularnych dyskontach. Może to być, wszystkim dobrze znany, dżem truskawkowy lub śliwkowy albo mniej znane z owoców dzikiej róży, czarnego bzu, derenia lub rokitnika. Ci z Was, którzy są bardziej zorientowani w sklepowych półkach, pewnie już wiedzą jakiego producenta mam na myśli.

Aby uzyskać kruchą strukturę ciasta, należy w odpowiednich proporcjach, dodać tłuszcz (który nadaje sypkości) oraz mleko roślinne (które skleja). To jeden z najważniejszych elementów całego przedsięwzięcia. Dlatego polecam najpierw dodać olej kokosowy, a dopiero na koniec mleko roślinne, tylko po to, by skleić ciasto.

Kruche bezglutenowe ciasteczka z ulubionym dżemem

Składniki:

– 100 g mąki ryżowej + mąka do posypania

– 100 g mąki owsianej bezglutenowej

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– 60-70 g oleju kokosowego

– 50 ml mleka roślinnego

– szczypta soli

– 6 łyżek substancji słodzącej np. erytrol

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– cukier puder z ksylitolu ( do kupienia przez Internet)

– słoik ulubionego dżemu

 

  1. Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy łyżką, dodajemy olej kokosowy i zagniatamy ciasto.
  2. Do ciasta dodajemy taką ilość mleka roślinnego, by wszystkie składniki mogły się połączyć i powstała zwarta kula.
  3. Stolnicę posypujemy mąką ryżową, kładziemy na nią ciasto, posypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
  4. Z ciasta wycinamy kieliszkiem kółka. W połowie kółek wycinamy mniejsze otworki.
  5. Na pełne kółka ciasta wykładamy około ½ łyżeczki dżemy, przykrywamy kółkiem z dziurką i sklejamy brzegi, przyciskając je widelcem.
  6. Ciasteczka układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu.

Uwagi:

Ciasta po wystygnięciu twardnieją.

 

Na zdrowie! 🙂

 

 

 

2 Komentarze

  • Agata
    Opublikowane 2023-01-03 11:56 0Polubienia

    Witam. Czy zamiana oleju kokosowego na rzepakowy wpłynie źle na ciasteczka, że np. się nie udadzą? Mam jeszcze drugie pytanie – czy można zamienić mąkę owsianą bezglutenową na inną bezglutenową np. kukurydzianą? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2023-01-09 12:10 0Polubienia

      Hej! Zmiana oleju nie powinna mieć wielkiego znaczenia, zmianę mąki trzeba przetestować. Trzymam kciuki!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights