Słodycze

Kruche, bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Dodany przez on Sierpień 29, 2018

Znacie to uczucie, kiedy ochota na łakocie jest tak silna, że nie jesteście w stanie się jej oprzeć? Ja znam je doskonale. Czasem chęć na ciasto przychodzi nagle, niespodziewanie, a czasem chodzi za mną i nie daje spokoju, aż do spełnienia prośby. Tak było właśnie tym razem. Przyczepiła się do mnie chęć na ciasto ze śliwkami. Takie w stylu mało ciasta i dużo owoców, żeby można było nacieszyć się ich smakiem. Długo się jej opierałam, bo dopiero co miałam dość wszystkich słodkości. Wytrzymałam tydzień, no góra tydzień i dwa dni, aż pewnego wieczoru postanowiłam się poddać. Silan wola to podobno wyczerpywany dar i szkoda jej zużywać na opieranie się przed zjedzeniem ciasta, które w zasadzie jest całkiem zdrowym posiłkiem. Nie zawiera żadnych spulchniaczy, a w jego składzie są przede wszystkim śliwki. Po co się więc zadręczać. Silna wola przyda się zapewne na inne ważne sprawy.

Był już dość późny wieczór, dlatego musiałam spieszyć się, by wykonać kilka zdjęć ciasta i zamieścić je na blogu. Myślę, że nie darowalibyście mi, jeżeli zachowałabym go tylko dla siebie. Tym bardziej że jest naprawdę pyszne. Jak zwykle trzeba uważać z ilościami, bo zjada się je w mig. A zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe, a kruchy spód rozpływa się w ustach, jest nawet niebezpiecznie uzależniająca. Za chwilę może okazać się, że trzeba robić kolejne…

Kruche, bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

– 150 g mąki ryżowej

– 150 g mąki owsianej bezglutenowej

-75 g skrobi ziemniaczanej

– 75 g oleju kokosowego

– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo)

– szczypta soli

– 2 łyżki ksylitolu

– około kilograma śliwek

 

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i mleko. Ciasto wyrabiamy ręką. Odkrawamy ⅓ ciasta i wkładamy do lodówki.
  2. ⅔ wykładamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm) i dokładnie oblepiamy nim dno i boki, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
  3.  Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na śliwkach. Ponownie wkładamy do piekarnika na 30 minut.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
4 komentarze
  1. Odpowiedz

    Julia

    Sierpień 30, 2018

    Wyglada apetycznie!
    Śliwki mi się kojarzą z takimi wlanie rustykalnymi ciachami.

    A masz może przepis na rustykalną tartę?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Sierpień 30, 2018

      Mam 🙂 Jest na blogu w zakładce słodycze 🙂

  2. Odpowiedz

    Mo

    Wrzesień 6, 2018

    Zastanawiam się, czy mąkę owsianą mogę zastąpić inną bezglutenową?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Wrzesień 7, 2018

      Myślę, że gryczana da radę. 🙂

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.