Już jakiś czas temu obiecałam przepis na makowe kulki mocy. Słowa dotrzymuje. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały. :)

Kulki charakteryzują się dużą zawartością fosforu, potasu, żelaza, magnezu i wapnia.  Dlatego są idealne dla osób, które borykają się z niedoborem tych składników.

 

Składniki:

– 100g pestek słonecznika lub dyni

– 100g orzechów włoskich + 50g do obtaczania

– 50g maku

– 100g daktyli

– sok z jednej pomarańczy

 

  1. Daktyle zmiękczamy na parze.
  2. Mielimy 50g orzechów włoskich i wysypujemy na talerz. Posłużą nam do obtaczania kulek.
  3. Do młynka wsypujemy pestki, pozostałe orzechy i mak oraz mielimy na gruboziarnistą mąkę.
  4. Do mieszanki dodajemy daktyle oraz sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ( Używam do tego kruszarki do lodu, która jest w zestawie z blenderem ręcznym).
  5. Z powstałej masy formujemy kulki (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i obtaczamy we wcześniej przygotowanych orzechach.
  6. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Dante 2017-12-11 at 09:22 - Reply

    Biję pokłony.
    Od dawna jadam na drugie śniadanie kulki. Zwykle na bazie mieszanki orzechów, kakao, miodu, białka serwatkowego, daktyli i przypraw (cynamon, imbir, papryka chili). Szukając urozmaicenia trafiłem tutaj i doznałem oświecenia. Mak… zwykły mak. Tego mi było trzeba.

    • Ewa Ługowska 2017-12-11 at 09:39 - Reply

      Mak teraz na czasie. :) Można zrobić z nim świąteczne kulki mocy.