Już jakiś czas temu obiecałam przepis na makowe kulki mocy. Słowa dotrzymuje. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały. :)
Kulki charakteryzują się dużą zawartością fosforu, potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dlatego są idealne dla osób, które borykają się z niedoborem tych składników.
Składniki:
– 100g pestek słonecznika lub dyni
– 100g orzechów włoskich + 50g do obtaczania
– 50g maku
– 100g daktyli
– sok z jednej pomarańczy
- Daktyle zmiękczamy na parze.
- Mielimy 50g orzechów włoskich i wysypujemy na talerz. Posłużą nam do obtaczania kulek.
- Do młynka wsypujemy pestki, pozostałe orzechy i mak oraz mielimy na gruboziarnistą mąkę.
- Do mieszanki dodajemy daktyle oraz sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ( Używam do tego kruszarki do lodu, która jest w zestawie z blenderem ręcznym).
- Z powstałej masy formujemy kulki (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i obtaczamy we wcześniej przygotowanych orzechach.
- Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na zdrowie! :)
Biję pokłony.
Od dawna jadam na drugie śniadanie kulki. Zwykle na bazie mieszanki orzechów, kakao, miodu, białka serwatkowego, daktyli i przypraw (cynamon, imbir, papryka chili). Szukając urozmaicenia trafiłem tutaj i doznałem oświecenia. Mak… zwykły mak. Tego mi było trzeba.
Mak teraz na czasie. :) Można zrobić z nim świąteczne kulki mocy.