Pan Batat to stały bywalec tutejszej kuchni. Mimo, że nie pochodzi stąd i bywa tu od niedawna, zdążył  już całkiem dobrze się zadomowić. Do tego znalazł doskonałego kompana  w codziennych podbojach. Pan Curry dodaje jego życiu odrobiny pikanterii. Jego opowieści o wspaniałych przygodach i dalekich lądach sprawiają, że potrafią zasiedzieć się przy wspólnym śniadaniu i przeciągnąć swoje odwiedziny, aż do kolacji.  Nikomu oczywiście to nie przeszkadza. Ich wytworność sprawia, że są zawsze mile widzianymi gośćmi.

 

Składniki:

– 2 średnie bataty

– 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju

– 1 łyżeczka curry

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku lub innego zioła

– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

 

  1. Bataty myjemy, kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości i na koniec zdejmujemy z nich skórkę.
  2. Do przygotowanych batatów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładki krem.

 

Na zdrowie!  :)

Zostaw komentarz

  1. tomek 2018-09-26 at 13:26 - Reply

    Witam,
    Curry – to chodzi o pastę czy przyprawę. Pozdrawiam

    • Ewa Ługowska 2018-09-26 at 13:38 - Reply

      Chodzi o przyprawę, ale pasta też będzie ok. :)

  2. Celina 2018-10-04 at 06:35 - Reply

    Z czym jemy ta pastę z batatów?

    • Ewa Ługowska 2018-10-04 at 12:33 - Reply

      Ja jem z pieczywem, ale można zjeść ją również jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.