Pan Batat to stały bywalec tutejszej kuchni. Mimo, że nie pochodzi stąd i bywa tu od niedawna, zdążył już całkiem dobrze się zadomowić. Do tego znalazł doskonałego kompana w codziennych podbojach. Pan Curry dodaje jego życiu odrobiny pikanterii. Jego opowieści o wspaniałych przygodach i dalekich lądach sprawiają, że potrafią zasiedzieć się przy wspólnym śniadaniu i przeciągnąć swoje odwiedziny, aż do kolacji. Nikomu oczywiście to nie przeszkadza. Ich wytworność sprawia, że są zawsze mile widzianymi gośćmi.
Składniki:
– 2 średnie bataty
– 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku lub innego zioła
– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- Bataty myjemy, kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości i na koniec zdejmujemy z nich skórkę.
- Do przygotowanych batatów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładki krem.
Na zdrowie! 🙂
4 Komentarze
tomek
Witam,
Curry – to chodzi o pastę czy przyprawę. Pozdrawiam
Ewa Ługowska
Chodzi o przyprawę, ale pasta też będzie ok. 🙂
Celina
Z czym jemy ta pastę z batatów?
Ewa Ługowska
Ja jem z pieczywem, ale można zjeść ją również jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.