Pasta curry z batatów

Pan Batat to stały bywalec tutejszej kuchni. Mimo, że nie pochodzi stąd i bywa tu od niedawna, zdążył  już całkiem dobrze się zadomowić. Do tego znalazł doskonałego kompana  w codziennych podbojach. Pan Curry dodaje jego życiu odrobiny pikanterii. Jego opowieści o wspaniałych przygodach i dalekich lądach sprawiają, że potrafią zasiedzieć się przy wspólnym śniadaniu i przeciągnąć swoje odwiedziny, aż do kolacji.  Nikomu oczywiście to nie przeszkadza. Ich wytworność sprawia, że są zawsze mile widzianymi gośćmi.

 

Składniki:

– 2 średnie bataty

– 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju

– 1 łyżeczka curry

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku lub innego zioła

– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

 

  1. Bataty myjemy, kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości i na koniec zdejmujemy z nich skórkę.
  2. Do przygotowanych batatów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładki krem.

 

Na zdrowie!  🙂

4 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.