Od jakiegoś czasu chodzi za mną wegański ser z ziemniaków i marchewki. Zazwyczaj, jeśli chodzi o takie specjały, to główny problem polega na wymyśleniu, z czym je zjeść. Dlatego, żebyście nie musieli zawracać sobie tym głowy, przygotowałam pełne danie. Na mojej liście dań do wypróbowania znajdowała się również polenta . Postanowiłam połączyć te dwa marzenia. Do tego dodałam trochę warzyw i wyszła pyszna polenta z wegańskim serem, w smaku przypominająca pizze. Jestem pewna, że będzie wam smakowało.
Składniki (4-6 porcji)
Polenta:
– opakowanie mąki kukurydzianej do polenty ( 375g)
– 1,2 l wody
– sól
-olej do rozsmarowania
– 10 pomidorów koktajlowych
– czerwona papryka
– oregano suszone do posypania
– świeża bazylia
Wegański ser:
– 3 średnie ziemniaki
– 1 marchewka
– 1/5 cebuli, ok 20 g
– 2 ząbki czosnku
– sól
– 5 łyżek drożdży nieaktywnych (dostępne w sklepach z żywnością ekologiczną)
-1 mała łyżeczka papryki wędzonej
– 50 ml wody
– 2 łyżki oleju
- Gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzała, dodajemy powoli mąkę do polenty. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, cały czas mieszając.
- Przekładamy masę do dwóch blaszek (kwadratowych 20×20 cm lub okrągłych około 20 cm średnicy). Ciasto wyrównujemy, łyżką posmarowaną olejem. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Aby zrobić wegański ser, należy ugotować obrane ziemski oraz marchewkę. Do odlanych i jeszcze ciepłych dorzucić pokrojony czosnek, cebulę oraz pozostałe składniki i zblenować na gładko.
- Wystudzoną polentę smarujemy serem. Na tym układamy umyte, pokrojone warzywa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Monika
wygląda bardzo smakowicie, z przyjemnością wypróbuję 🙂
Ewa Ługowska
Smacznego! 🙂