Polenta z wegańskim serem i warzywami

Od jakiegoś czasu chodzi za mną wegański ser z ziemniaków i marchewki. Zazwyczaj,  jeśli chodzi o takie specjały, to główny problem polega na wymyśleniu, z czym je zjeść.  Dlatego, żebyście nie musieli zawracać sobie tym głowy, przygotowałam pełne danie.  Na  mojej liście dań do wypróbowania znajdowała się również polenta . Postanowiłam połączyć te dwa marzenia. Do tego dodałam trochę warzyw i wyszła pyszna polenta z wegańskim serem, w smaku przypominająca pizze.  Jestem pewna, że będzie wam smakowało.

 

Składniki (4-6 porcji)

Polenta:

– opakowanie mąki kukurydzianej do polenty ( 375g)

– 1,2 l wody

– sól

-olej do rozsmarowania

– 10 pomidorów koktajlowych

– czerwona papryka

– oregano suszone do posypania

– świeża bazylia

 

 

Wegański ser:

– 3 średnie ziemniaki

– 1 marchewka

– 1/5 cebuli, ok 20 g

– 2 ząbki czosnku

– sól

– 5 łyżek drożdży nieaktywnych (dostępne w sklepach z żywnością ekologiczną)

-1 mała łyżeczka papryki wędzonej

– 50 ml wody

– 2 łyżki oleju

 

 

  1. Gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzała, dodajemy powoli mąkę do polenty. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, cały czas mieszając.
  2. Przekładamy masę do dwóch blaszek (kwadratowych 20×20 cm lub okrągłych około 20 cm średnicy). Ciasto wyrównujemy, łyżką posmarowaną olejem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Aby zrobić wegański ser, należy ugotować obrane ziemski oraz marchewkę. Do odlanych i jeszcze ciepłych dorzucić pokrojony czosnek, cebulę oraz pozostałe składniki i zblenować na gładko.
  4. Wystudzoną polentę smarujemy serem. Na tym układamy umyte, pokrojone warzywa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

 

Na zdrowie! 🙂

 

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.