Przepyszne pesto z czarnych oliwek to moje małe szaleństwo kulinarne. Kocham oliwki w każdym kolorze, rozmiarze i pod każdą postacią. Jednak nie zawsze tak było. Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałam oliwkę. Jej smak zupełnie nie przypadł mi do gustu. Przez lata nawet nie chciałam ich ponownie próbować. Dopiero niedawno odkryłam, jakie są pyszne. Ich smak nie jest oczywisty. Są słone, delikatnie cierpkie, a do tego często mają nutkę goryczy. Dopiero gdy moje kubki smakowe dojrzały jestem w stanie to docenić. Na szczęście wraz z wiekiem uczymy się nowych smaków. Oczywiście o ile pozwolimy sobie na eksperymentowanie z nowymi produktami i daniami.
Oliwkowe pesto doskonale sprawdza się zarówno na kanapkę jak i dodatek do domowych chipsów wielowarzywnych. Przepis znajdziecie tu.
Polecam również pesto z zielonych oliwek.
Przepyszne pesto z czarnych oliwek
Składniki:
– słoiczek czarnych oliwek (waga netto 200 g)
– 50 g oliwy z oliwek
– 50 g maki migdałowej prażonej
– mały ząbek czosnku
– sok z cytryny do smaku
– 2 łyżki sosu sojowego
– bazylia do przybrania
Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy tak, by powstała pasta z grudkami (jak na zdjęciu).
Na zdrowie 🙂