Zabawa połączeniami często przynosi ciekawe i bardzo smaczne efekty. Czasem wystarczy wziąć do ust kawałek warzywa lub owocu, zamknąć oczy i już za chwilę pojawiają się skojarzenia smakowe. Marchewka-morela, truskawka-twarożek, nerkowce-tahini i w ten właśnie sposób komponujemy smaki, które podpowiada nam nasz organizm. Ważne, żeby postarać się wyłączyć przy tym głowę (myślenie) i wsłuchać w podpowiedzi płynące z naszego wnętrza.

Nie jest to oczywiście takie proste. Pierwszym najtrudniejszym krokiem jest wyciszenie umysłu, co często zajmuje całe lata. :) Kiedyś czytałam, że umiejętność medytacji pojawia się dopiero po 50 roku żucia. I nie ma w tym nic złego. Młodość jest rozdziałem w życiu przeznaczonym na dynamiczne działanie i rozwój. Dopiero gdy zdobędziemy bazę niezbędnych doświadczeń i zakończymy ten etap w życiu, możemy w pełni oddać się praktykom medytacji. Myślę, że jest w tym pewna mądrość, która pozwala zaakceptować ciągle pędzący umysł.

W takich chwilach z pomocą przychodzą specjaliści od kulinariów. Wystarczy skorzystać z ich doświadczenia, by dobrze skomponować potrawę. Jedną z ciekawych pozycji, którą chciałabym Wam polecić jest „Leksykon smaków” autorstwa Niki Segnit. Jest to spis kilkuset, jeśli nie kilku tysięcy, połączeń smakowych np. pod hasłem „marchew” lub „morele” znajduje się propozycja 18 połączeń wraz ze wskazówkami kulinarnymi. Prawdziwa encyklopedia inspiracji kulinarnych. Czasem zaglądam do tej książki, by zaczerpnąć nie tylko wiedzy, ale i pobudzić wyobraźnie do tworzenia nowych potraw.

A teraz zapraszam na sałatkę z marchewki i owoców z wegańskim sosem twarożkowym!

Sałatka z marchewki i owoców z wegańskim sosem twarożkowym

Składniki (2 porcje):
– 1 duża marchewka
– 6 truskawek
– 4 morele
– sok z jednej limonki

Sos:
– 50 g nerkowców moczonych w wodzie przez min 8 godzin
– 1-2 łyżeczki tahini
– sok z 2 cytryn
– 6 średnich truskawek
– ksylitol (opcjonalnie)
– mleko roślinne (opcjonalnie)

  1. Marchewkę i owoce myjemy. Marchewkę, przy pomocy obieraczki do warzyw, kroimy w paski, wrzucamy do miski i żeby nie ściemniała, polewamy sokiem z limonki. Truskawki  kroimy w krążki, morele w półksiężyce i dorzucamy do marchewki.
  2. Przygotowujemy sos. Nerkowce odsączamy, dorzucamy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Jeżeli nie lubicie lub nie macie tahini, to można ją pominąć. Jeżeli czujecie potrzebę, to dosładzamy sos ksylitolem.  Żeby rozrzedzić sos, można dodać mleka sojowego.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz