Wiosna w pięknych odcieniach soczystej zieleni i czerwieni, pachnąca miętą i truskawkami. Pyszne chrupiące szparagi, krucha roszponka, soczyste pomidory i ostra rzodkiewka. Idealne łączą się z truskawkowym dresingiem.  Smak ostry, kwaśny i słodki przenikają się wzajemnie, delikatnie pieszcząc kubki smakowe. Pomruk zadowolenia towarzyszy każdemu kęsowi. Naturalny smak wiosny, odżywczy, ekscytujący i choć prosty to jednak daleki od banalności. Jak w rajskim ogrodzie gdzie pokarmem są tylko najlepsze, najbardziej soczyste i najdojrzalsze owoce. Prawdziwa rozkosz…

Składniki (2-4 porcje):

– opakowanie roszponki lub rukoli lub szpinaku

– pęczek rzodkiewki

– pęczek szparagów

– 15-20 pomidorków koktajlowych

– 50g prażonych pestek słonecznika

– garstka listków mięty

Dresing:

– 200 g truskawek

– sok z ½ cytryny

– 2 łyżki oleju ( u mnie z ostropestu)

– sól i pieprz do smaku

  1. Szparagi myjemy, odkrawamy końcówkę ( 10cm) i zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odlewamy wodę.
  2. Warzywa myjemy, pomidorki kroimy na pół, rzodkiewkę na talarki, dodajemy przestudzone szparagi, pestki słonecznika i miętę.
  3. Przygotowujemy dresing: truskawki blendujemy na gładko, dodajemy olej, sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.

Na zdrowie!  :)

Zostaw komentarz

  1. […] Ponieważ w kotlecikach jest już kasza, można je zjeść z samymi surowymi warzywami np. sałatką z dodatkiem bobu i arbuza lub sałatką szparagowo-truskawkową. […]