Szarlotka z kruszonką

Zanim dojdziemy do perfekcji, najpierw musimy popełnić kilka (lub wiele) błędów.  Nikt nie urodził się Einsteinem. Tak samo jak w życiu jest również w kuchni. Tym bardziej, jeśli chodzi o całkiem nowy nurt, jakim jest kuchnia wegańska, bezglutenowa.  Nowe składniki, nowe przepisy i smaki.  Nawet dla doświadczonych kucharek/kucharzy często stanowi to wyzwanie. Ciasto bez jajek i nabiału? Czy jest to możliwe?  Coraz więcej osób przekonuje się, że można tego dokonać i wprowadzić na co dzień zamienniki tych pozornie niezastąpionych składników.  A A co najważniejsze jeść smacznie i zdrowo.

Skład tradycyjnych wypieków można zmodyfikować tak, by nie zawierał alergenów.  W szarlotce zamiennikiem jaj są banany, mleko roślinne zastępuje mleko krowie, mieszanka mąk bezglutenowych mąkę pszenną.

Zapraszam na pyszną, wegańską, bezglutenową, pachnącą cynamonem szarlotkę.

 

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

– 5 średnich jabłek

– 2 łyżki cynamonu

– 2 banany

– 100 g mąki ryżowej

– 100 g mąki owsianej bezglutenowej

– 60 g skrobi ziemniaczanej

– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– 2 łyżki syropu daktylowego lub syropu z agawy

– 50 g wiórek kokosowych (opcjonalnie)

–  mleko roślinne (opcjonalnie)

– cukier puder z ksylitolu do posypania

 

  1. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy, na odrobinie wody, aż puszczą sok. Odlewamy wodę (można ją wypić), dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jeśli wasze jabłka są bardzo wodniste, można dodać wiórek kokosowych, żeby wsiąkała w nie woda podczas pieczenia.
  2. Banany blendujemy na gładki mus. Dodajemy mąkę ryżową, owsianą, skrobię, proszek do pieczenia, syrop daktylowy i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei lub jest bardzo twarde, dodajemy odrobinę mleka.
  3. ⅔ ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wysypujemy na spód blaszki (o wymiarach 16 – 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ugniatamy. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.  Pozostałą część wkładamy do zamrażalnika.
  4. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej jabłka z cynamonem.
  5. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut.
  6. Gdy ciasto wystygnie, posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu.

Ciasto kroimy po wystygnięciu  (o ile zdołacie się powstrzymać przed zjedzeniem go na ciepło).

 

Na zdrowie! 🙂

 

Szarlotka w Waszym wykonaniu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 Komentarze

  • Renia
    Opublikowane 2018-03-18 13:48 0Polubienia

    Witam, dzisiaj zrobiłam szarlotkę z Pani przrpisu. Wszystko zrobiłam wg instrukcji i ciasto wyszło suche. Nie wiem co mogło pójść nie tak

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-03-19 08:50 0Polubienia

      Witam serdecznie 🙂 Każdemu zawsze wychodzi inaczej. Wiem to z warsztatów, gdzie używamy jednego przepisu i tych samych składników. Mimo to ciasto każdego z uczestników jest inne. Dlaczego? Bo każdy z nas jest inny. 🙂 Żeby móc merytorycznie odpowiedzieć na Pani pytanie musiałabym zobaczyć jak Pani przygotowuje ciasto. Różnica może być również w piekarniku lub składnikach, które często bardzo się różnią w zależności od producenta. 🙂 Może również to ,co dla Pani znaczy „suche” dla mnie jest ok. W zależności do czego porównujemy i jakie mamy oczekiwania. Pozdrawiam. 🙂

  • Karolina
    Opublikowane 2018-03-29 10:10 0Polubienia

    Czy można czymś zastąpić banany ?

  • Bożena
    Opublikowane 2018-10-19 06:06 0Polubienia

    Man nietolerancję na banany i kokosa w takim razie co jeszcze może zastąpić banany.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-10-19 09:44 0Polubienia

      Ładny komplecik. 🙂 Możesz sprawdzić jak wyjdzie na mango, ale nie robiłam testów więc to eksperyment. 😉 Daj znać jak wyszło. :))

  • Seito
    Opublikowane 2018-10-19 08:23 0Polubienia

    Czy można dać zmielone płatki owsiane zamiast maki owsianej? Lub inną mąkę? I jaki rodzaj jabłek najlepiej? Szara reneta czy jeszcze jakieś?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-10-19 09:42 0Polubienia

      Cześć! Podobno szara reneta jest najlepsza, ale ja używam każdego rodzaju. 😉 Można zrobić z mielonych płatków owsianych. Na zdrowie! 🙂

  • Anna
    Opublikowane 2018-10-19 11:46 0Polubienia

    Witam, czym można zastąpić mąkę różową?

  • Milu
    Opublikowane 2021-08-08 21:38 0Polubienia

    Czym można zastąpić mąkę owsianą?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.