Wegańskie kotlety schabowe z ziemniakami i wegańską mizerią

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nie ukrywam, że uwielbiam tradycyjne polskie dania. Należy do nich również kotlet schabowy, który  z ziemniakami i mizerią smakuje obłędnie. Takiego prawdziwego, mięsnego nie jadłam już prawie 20 lat. Na wegańską wersję zdarzało mi się wpadać czasem do Vege Bisto w Warszawie. Do zrobienia schabowego zainspirowała mnie książka Edyty Stępczyńskiej „Wegańska Kuchnia Polska” (autorka bloga Zakręcony Wege Obiad), w której prezentuje przepisy na wiele tradycyjnych potraw przystępnych dla wegan.  Przepis musiałam trochę zmodyfikować pod siebie, ale na szczęście jest na tyle prosty, że nie było z tym żadnego problemu.  Zresztą wszystkie przepisy w książce Edyty są bardzo proste, a składniki łatwo dostępne lub łatwe do zastąpienia. Książkę polecam osobom, które zaczynają swoją przygodę z weganizmem lub chcą ograniczyć mięso w diecie, a  w szczególności miłośnikom tradycyjnej kuchni.

Kotlety schabowe (6 sztuk):

– 6 kotletów schabowych , sojowych Big Steak

– 6 liści laurowych

– 10 ziaren ziela angielskiego

– 1 łyżka gałki muszkatołowej

– 4 ząbki czosnku

– 2 cebule dymki lub jedna duża cebula

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– 2 łyżeczki soli

– 2 lity wody

– do panierowania: mąka z ciecierzycy lub pokruszone płatki kukurydziane lub mąka kukurydziana

– 2 łyżki siemienia lnianego nie mielonego

– olej do smażenia

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, dorzucamy przyprawy oraz pokrojoną na kilka mniejszych części marchewkę, pietruszką, obrane ze skórki cebulę i czosnek.
  2. Gdy woda zacznie się gotować, dorzucamy steki, zanurzamy w wodzie i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie.
  3. Siemię lniane wsypujemy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy. Gdy napar przestygnie, należy go wymieszać i odcedzić ziarna. Glutowaty płyn zastąpi jaja.
  4. Ugotowane kotlety wyjmujemy z garnka. Po wystudzeniu obtaczamy w naparze z siemienia oraz panierce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Uwaga:

Warzywa z wywaru można podać do obiadu.

Można użyć również mielonego siemienia lnianego zamiast ziaren

Steaki można kupić w internecie.

Śmietana wegańska na mizerię (około 0,3l):

– 150 g nerkowców moczonych minimum 8 godzin

– ocet do smaku

– sól i pierz do smaku

– woda do rozrzedzenia śmietany

  1. Nerkowce odcedzamy, płuczemy i blendujemy z wodą na gładką masę. Wodę dodajemy stopniowo, tyle by powstała konsystencja śmietany.
  2. Doprawiamy octem, solą oraz pieprzem.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.