[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nie ukrywam, że uwielbiam tradycyjne polskie dania. Należy do nich również kotlet schabowy, który z ziemniakami i mizerią smakuje obłędnie. Takiego prawdziwego, mięsnego nie jadłam już prawie 20 lat. Na wegańską wersję zdarzało mi się wpadać czasem do Vege Bisto w Warszawie. Do zrobienia schabowego zainspirowała mnie książka Edyty Stępczyńskiej „Wegańska Kuchnia Polska” (autorka bloga Zakręcony Wege Obiad), w której prezentuje przepisy na wiele tradycyjnych potraw przystępnych dla wegan. Przepis musiałam trochę zmodyfikować pod siebie, ale na szczęście jest na tyle prosty, że nie było z tym żadnego problemu. Zresztą wszystkie przepisy w książce Edyty są bardzo proste, a składniki łatwo dostępne lub łatwe do zastąpienia. Książkę polecam osobom, które zaczynają swoją przygodę z weganizmem lub chcą ograniczyć mięso w diecie, a w szczególności miłośnikom tradycyjnej kuchni.
Kotlety schabowe (6 sztuk):
– 6 kotletów schabowych , sojowych Big Steak
– 6 liści laurowych
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżka gałki muszkatołowej
– 4 ząbki czosnku
– 2 cebule dymki lub jedna duża cebula
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 łyżeczki soli
– 2 lity wody
– do panierowania: mąka z ciecierzycy lub pokruszone płatki kukurydziane lub mąka kukurydziana
– 2 łyżki siemienia lnianego nie mielonego
– olej do smażenia
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dorzucamy przyprawy oraz pokrojoną na kilka mniejszych części marchewkę, pietruszką, obrane ze skórki cebulę i czosnek.
- Gdy woda zacznie się gotować, dorzucamy steki, zanurzamy w wodzie i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie.
- Siemię lniane wsypujemy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy. Gdy napar przestygnie, należy go wymieszać i odcedzić ziarna. Glutowaty płyn zastąpi jaja.
- Ugotowane kotlety wyjmujemy z garnka. Po wystudzeniu obtaczamy w naparze z siemienia oraz panierce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Uwaga:
Warzywa z wywaru można podać do obiadu.
Można użyć również mielonego siemienia lnianego zamiast ziaren
Steaki można kupić w internecie.
Śmietana wegańska na mizerię (około 0,3l):
– 150 g nerkowców moczonych minimum 8 godzin
– ocet do smaku
– sól i pierz do smaku
– woda do rozrzedzenia śmietany
- Nerkowce odcedzamy, płuczemy i blendujemy z wodą na gładką masę. Wodę dodajemy stopniowo, tyle by powstała konsystencja śmietany.
- Doprawiamy octem, solą oraz pieprzem.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Agnieszka
Prosze o informacje gdzie można kupić Big steaki. Agnieszka
Ewa Ługowska
NAjlatwiej kupić je przez internet. Cena jest bardzo przystępna. 🙂 Ja kupiłam tu: https://naturik.pl/pl/p/Kotlet-sojowy-BIG-STEAK-100g-RADIX/401?gclid=Cj0KCQjwhPfkBRD0ARIsAAcYycE02tXndrhyPHZfygqEToPY-FsLZp4ldEvNFTpagNXU48Q7PUelhaYaAtQ0EALw_wcB