Botwinka z nerkowcową kwaśną śmietaną

Zapraszam na botwinkę z nerkowcową kwaśną śmietaną! Sezon na botwinkę w pełni! Trzeba go dobrze wykorzystać, bo nie trwa wiecznie. Buraki urosną, a liście zwiędną i taka okazja długo się nie powtórzy. Soczyście zielone liście, pokryte żyłkami i intensywnie bordowy kolor łodyg dają poczucie, że ta roślina jest prawdziwie żywa. To, co jest zadaniem kucharza, to podtrzymać to życie i jednocześnie sprawić, że będzie nieco łatwiejsze do strawienia. Dlatego botwinkę delikatnie gotuję na parze, zamiast smażyć. Przygotowana w ten sposób jest idealna! 

Do gotowania na parze używam garnka z nakładką do parowania, który lata temu kupiłam w IKEA. Jeśli nie masz takiego sprzętu, to możesz zastosować metalowe sito. Sprawdzi się równie dobrze. 

Często kupujemy zwiędłą już botwinkę. Polecam przed zjedzeniem ją reanimować, czyli zanurzyć całą w misce z zimną wodą i odstawić na kilka godzin, aż odzyska jędrność. Jeśli nie chcesz używać jej od razu, to umytą (mokrą) włóż do woreczka i schowaj do lodówki. Przechowywana w ten sposób utrzyma świeżość przez kilka tygodni.

Do zrobienia śmietany nerkowcowej używam żywego octu jabłkowego (niepasteryzowanego). Możesz użyć innego smakowego np. malinowego lub truskawkowego. Taki ocet kupisz online lub możesz go samodzielnie przygotować. Przepis na ocet owocowy znajdziesz TU.

Botwinka z nerkowcową kwaśną „śmietaną”

Składniki na 2-4 porcje:

– 1 pęczek botwinki

– 70 g nerkowców namoczonych min. 8 godzin w wodzie

– 50 ml wody lub więcej do zblendowania

– sól i żywy ocet jabłkowy do smaku 

Dodatki: pieprz, świeże zioła np. bazylia, oregano, koperek

Wykonanie:

  1. Łodyżki poszatkuj, liście pokrój wszerz na paski o grubości 1 cm. Gotuj chwilę na parze, aż delikatnie zmiękną. W razie potrzeby wymieszaj, żeby równio się ugotowały. Wrzuć do miski. 
  2. Przygotuj „śmietanę”. Nerkowce wypłucz, świeżą wodę i pół łyżeczki soli wrzuć do pojemnika. Zblenduj na gładko. Dopraw solą i octem.
  3. Wszystko razem wymieszaj. Posyp dodatkami. 

Uwagi do przepisu:

Jeśli chcesz użyć również buraczki, to zetrzyj je na tarce na grubych oczkach i ugotuj razem.  

Podawaj z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze, ziemniakami Hasselback lub pieczonymi ziemniakami z sosem chimichurri.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.