Chlebek bananowy z orzeszkami ziemnymi lubię przede wszystkim za to, że zawsze wychodzi. Można pokombinować z dodatkami i zamiast orzechów ziemnych wrzucić dowolne bakalie. Świetnie sprawdzą się również przyprawy typu cynamon, kardamon i wanilia. Ten przepis to świetna baza do eksperymentów!

Czasem wkurzam się, że nie w domu nie ma nic niezdrowego, bo gdy najdzie mnie ochota na grzech spożywczy, nigdy nie mogę popełnić go spontanicznie. Żeby wyjść do sklepu, muszę się przebierać (w domu zazwyczaj jestem w tzw. ubraniach codziennych) więc często tracę ochotę, zanim podejmę działanie. Z drugiej strony jest to, jak widać, dobre zabezpieczenie, które oczywiście, nie zawsze działa. ;)

Taki szybki przepis na chlebek bananowy z orzeszkami ziemnymi czasem okazuje się wybawieniem z opresji. Mało składników, proste wykonanie i cała blaszka słodkich, zdrowych pyszności. Palce lizać! Ostatnio robiłam go dla koleżanki, która wpadła w odwiedziny. Razem z G. byli zachwyceni i we dwoje zjedli prawie cały wypiek. Ja tym razem byłam bardziej powściągliwa…

Chlebek bananowy możesz podać sam ze słodkimi przetworami lub wegańskim masłem.

Chlebek bananowy
kromka chlebka bananowego

Chlebek bananowy z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

‒ 250 g mąki owsianej bezglutenowej

‒ 40 g zmielonych orzeszków ziemnych + 20 g do posypania

‒ 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

‒ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

‒ 2 dojrzałe banany (około 300 g)

‒ 3 łyżki syropu daktylowego lub inna dowolna substancja słodząca

‒ 50-100 ml napoju roślinnego (dowolnego)

‒ 4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę (około 26×11 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Banany zblenduj na gładki mus. Przelej do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej do blaszki. Posyp orzechami.
  3. Piecz 40 minut. Krój po przestudzaniu.

Uwagi do przepisu:

Orzeszki ziemne użyj dowolne. Możesz je zmielić w kruszarce z zestawu z blenderem ręcznym.

Ciasto na chlebek bananowy z orzeszkami ziemnymi powinno być gęste.

Zostaw komentarz

  1. Agnieszka 2021-09-03 at 18:24 - Reply

    Czy zamiast zmiksowanych orzeszków sprawdzi się masło orzechowe?

    • Ewa Ługowska 2021-09-07 at 14:38 - Reply

      Nie sądzę, zmiksowane orzeszki są fajnym wypełniaczem, a masło może znacznie obciążyć ciasto.

    • Alicja 2021-10-06 at 21:15 - Reply

      U mnie się sprawdzilo i wyszło bardzo pysznie

      • Ewa Ługowska 2021-10-06 at 22:31 - Reply

        Bosko!

  2. Małgośka 2021-10-04 at 15:43 - Reply

    Czy zamiast orzeszków mogłyby być mielone migdały??

    • Ewa Ługowska 2021-10-05 at 08:29 - Reply

      Warto spróbować. :)

  3. Malgorzata 2022-03-21 at 09:36 - Reply

    co zamiast orzeszkòw ziemnych? jestem uczulona..

    • Ewa Ługowska 2022-03-21 at 15:46 - Reply

      Mogą być inne dowolne ziarna albo orzechy.

  4. Ewa 2022-04-08 at 13:04 - Reply

    Chlebek bananowy piekę od lat. Najpierw był z jajkami, potem wegański i teraz zrobiłam z tego przepisu. Niestety 1wszy raz wyszedł mi zakalec :( ciasto było bardzo gęste przed włożeniem do blachy.

  5. Malgorzata 2022-04-10 at 18:58 - Reply

    kurcze, wyszedł mi ale z gorzkawym posmakiem… ktos wie dlaczego???

    • Ewa Ługowska 2022-04-11 at 10:12 - Reply

      Być może orzechy były zjełczałe.

  6. Ania 2022-09-23 at 18:12 - Reply

    Mam pytanie czy zamiast napoju roślinnego może być woda ?

    • Ewa Ługowska 2022-09-26 at 11:19 - Reply

      Może, ale będzie mniej smaczny.

  7. Klaudia 2023-02-12 at 11:03 - Reply

    Hej, a czy mógłby się udać np. z mąką kukurydzianą lub ryżową? Mam lekki nadmiar i ładuję wszędzie gdzie się da, a ostatnio chlebki bananowe stały się moim cotygodniowym rytuałem :) i tak testuję różne przepisy, aż znajdę ten idealny :)

    • Ewa Ługowska 2023-02-15 at 08:45 - Reply

      Musisz przetestować.