Chlebek bananowy z orzeszkami ziemnymi lubię przede wszystkim za to, że zawsze wychodzi. Można pokombinować z dodatkami i zamiast orzechów ziemnych wrzucić dowolne bakalie. Świetnie sprawdzą się również przyprawy typu cynamon, kardamon i wanilia. Ten przepis to świetna baza do eksperymentów!
Czasem wkurzam się, że nie w domu nie ma nic niezdrowego, bo gdy najdzie mnie ochota na grzech spożywczy, nigdy nie mogę popełnić go spontanicznie. Żeby wyjść do sklepu, muszę się przebierać (w domu zazwyczaj jestem w tzw. ubraniach codziennych) więc często tracę ochotę, zanim podejmę działanie. Z drugiej strony jest to, jak widać, dobre zabezpieczenie, które oczywiście, nie zawsze działa. ;)
Taki szybki przepis na chlebek bananowy z orzeszkami ziemnymi czasem okazuje się wybawieniem z opresji. Mało składników, proste wykonanie i cała blaszka słodkich, zdrowych pyszności. Palce lizać! Ostatnio robiłam go dla koleżanki, która wpadła w odwiedziny. Razem z G. byli zachwyceni i we dwoje zjedli prawie cały wypiek. Ja tym razem byłam bardziej powściągliwa…
Chlebek bananowy możesz podać sam ze słodkimi przetworami lub wegańskim masłem.
Chlebek bananowy z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
‒ 250 g mąki owsianej bezglutenowej
‒ 40 g zmielonych orzeszków ziemnych + 20 g do posypania
‒ 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
‒ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
‒ 2 dojrzałe banany (około 300 g)
‒ 3 łyżki syropu daktylowego lub inna dowolna substancja słodząca
‒ 50-100 ml napoju roślinnego (dowolnego)
‒ 4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę (około 26×11 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Banany zblenduj na gładki mus. Przelej do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej do blaszki. Posyp orzechami.
- Piecz 40 minut. Krój po przestudzaniu.
Uwagi do przepisu:
Orzeszki ziemne użyj dowolne. Możesz je zmielić w kruszarce z zestawu z blenderem ręcznym.
Ciasto na chlebek bananowy z orzeszkami ziemnymi powinno być gęste.

Czy zamiast zmiksowanych orzeszków sprawdzi się masło orzechowe?
Nie sądzę, zmiksowane orzeszki są fajnym wypełniaczem, a masło może znacznie obciążyć ciasto.
U mnie się sprawdzilo i wyszło bardzo pysznie
Bosko!
Czy zamiast orzeszków mogłyby być mielone migdały??
Warto spróbować. :)
co zamiast orzeszkòw ziemnych? jestem uczulona..
Mogą być inne dowolne ziarna albo orzechy.
Chlebek bananowy piekę od lat. Najpierw był z jajkami, potem wegański i teraz zrobiłam z tego przepisu. Niestety 1wszy raz wyszedł mi zakalec :( ciasto było bardzo gęste przed włożeniem do blachy.
Bardzo mi przykro.:( Mąki bezglutenowe są zupełnie inne od pszennej. Nie mają żadnych standaryzacji. Być może należało dodać więcej napoju roślinnego, bo mąka owsiana dużo wchłonęła. Wypieki bezglutenowe są dużo trudniejsze od wegańskich… Z tym mierzymy się wszyscy. :)
Więcej o mąkach bezglutenowych opowiadam w najnowszym nagraniu na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=VZDvcjH1LAs&lc=UgwPbdOL2Ngot-Jg9e54AaABAg.9_Z3yOAvwFI9_Z92HwgHwL&ab_channel=MisaMocy
kurcze, wyszedł mi ale z gorzkawym posmakiem… ktos wie dlaczego???
Być może orzechy były zjełczałe.
Mam pytanie czy zamiast napoju roślinnego może być woda ?
Może, ale będzie mniej smaczny.
Hej, a czy mógłby się udać np. z mąką kukurydzianą lub ryżową? Mam lekki nadmiar i ładuję wszędzie gdzie się da, a ostatnio chlebki bananowe stały się moim cotygodniowym rytuałem :) i tak testuję różne przepisy, aż znajdę ten idealny :)
Musisz przetestować.