Kardamonowy mus z pigwy z gorzką czekoladą

Kardamonowy mus z pigwy z gorzką czekoladą, to mój sposób na wykorzystanie pigwy z kompotu. Moje serce krwawiło na samą myśl, że wyrzucę tak drogocenny i wartościowy owoc, który można zjeść tylko w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego postanowiłam zrobić z niego pyszny deser.

Pigwa w smaku przypomina mix gruszki z cytryną. Jest pyszna! Ponieważ zawiera dużo pektyn świetnie sprawdza się w deserach.  Po ugotowaniu i zbledowaniu tworzy żelową konsystencję. Dzięki temu uzyskasz fantastyczną formę delikatnego musu. Właściwie nie wiele do niej trzeba, by stworzyć pyszne słodkości. Do przygotowania Kardamonowego musu z pigwy z gorzką czekoladą użyłam ziarenek kardamonu z kompotu, ale bez łupin. Ze środka twardej skorupki wyjęłam małe, aromatyczne ziarenka.

Choć tradycja nakazuje, by deser był słodki, to zachęcam do wypróbowania również wytrawnej wersji. Naszych deserów niczym nie dosładzałam, a mimo to były bardzo smaczne. Jeśli mimo namowom postanowisz dodać słodyczy, to polecam skorzystać z naturalnej formy np. daktyli. Dzięki temu deser będzie bardzo wartościowy.

Kardamonowy mus z pigwy z gorzką czekoladą można wyjadać ze słoiczka, albo wykorzystać do posmarowania placuszków lub naleśników (zamiast bitej śmietany).

W uzyskaniu idealnej konsystencji niezwykle pomocny będzie dobry blender. Dzięki dobremu zblendowaniu deser będzie delikatną, aksamitną pianką.

Kardamonowy mus z pigwy z gorzką czekoladą

Składniki na 2 małe słoiczki:

– 2 pigwy z kompotu

– nasionka wyjęte z łupiny kardamonu z kompotu

– 200 ml mleka kokosowego z kartonu (np. real thai) lub puszki (lub więcej do zblendowania)

– wybrana substancja słodząca lub daktyle do smaku

– 2 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem czekolady) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki mus. Przełóż do słoiczków.
  2. Czekoladę zetrzyj na tarce bezpośrednio na desery.

Uwagi:

Jeśli nie lubisz kardamonu możesz dodać cynamon.

Mleko kokosowe zastąp 100 g nerkowców namoczonego w wodzie minimum 8 godzin i szklanką kompotu.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.