Kardamonowy mus z pigwy z gorzką czekoladą, to mój sposób na wykorzystanie pigwy z kompotu. Moje serce krwawiło na samą myśl, że wyrzucę tak drogocenny i wartościowy owoc, który można zjeść tylko w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego postanowiłam zrobić z niego pyszny deser.
Pigwa w smaku przypomina mix gruszki z cytryną. Jest pyszna! Ponieważ zawiera dużo pektyn świetnie sprawdza się w deserach. Po ugotowaniu i zbledowaniu tworzy żelową konsystencję. Dzięki temu uzyskasz fantastyczną formę delikatnego musu. Właściwie nie wiele do niej trzeba, by stworzyć pyszne słodkości. Do przygotowania Kardamonowego musu z pigwy z gorzką czekoladą użyłam ziarenek kardamonu z kompotu, ale bez łupin. Ze środka twardej skorupki wyjęłam małe, aromatyczne ziarenka.
Choć tradycja nakazuje, by deser był słodki, to zachęcam do wypróbowania również wytrawnej wersji. Naszych deserów niczym nie dosładzałam, a mimo to były bardzo smaczne. Jeśli mimo namowom postanowisz dodać słodyczy, to polecam skorzystać z naturalnej formy np. daktyli. Dzięki temu deser będzie bardzo wartościowy.
Kardamonowy mus z pigwy z gorzką czekoladą można wyjadać ze słoiczka, albo wykorzystać do posmarowania placuszków lub naleśników (zamiast bitej śmietany).
W uzyskaniu idealnej konsystencji niezwykle pomocny będzie dobry blender. Dzięki dobremu zblendowaniu deser będzie delikatną, aksamitną pianką.
Kardamonowy mus z pigwy z gorzką czekoladą
Składniki na 2 małe słoiczki:
– 2 pigwy z kompotu
– nasionka wyjęte z łupiny kardamonu z kompotu
– 200 ml mleka kokosowego z kartonu (np. real thai) lub puszki (lub więcej do zblendowania)
– wybrana substancja słodząca lub daktyle do smaku
– 2 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem czekolady) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki mus. Przełóż do słoiczków.
- Czekoladę zetrzyj na tarce bezpośrednio na desery.
Uwagi:
Jeśli nie lubisz kardamonu możesz dodać cynamon.
Mleko kokosowe zastąp 100 g nerkowców namoczonego w wodzie minimum 8 godzin i szklanką kompotu.
Na zdrowie!