Kompot z pigwy z kardamonem i goździkami

Kompot z pigwy z kardamonem i goździkami, to prosty sposób na skorzystanie z sezonu na pigwę. Z pewnością wielu z Was zdarzyło się wrzucić ją do koszyka z zakupami, a później no cóż… lądowała w koszu na śmieci. Bo co właściwie z takiej pigwy można zrobić oprócz nalewki? Przepyszny kompot, podkręcony rozgrzewającymi przyprawami!

Owoce pigwy, to cenne źródło witaminy C oraz związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Skutecznie wzmacnia odporność, a także działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i bakteriostatycznie. Pigwa przeciwdziała biegunce i wzdęciom, zaleca się jej spożywanie podczas wszelkich dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Warto wykorzystać owoce z kompotu do przygotowania pysznego deseru. Ponieważ pigwa ma bardzo dużo pektyn, to po ugotowaniu i zbledowaniu tworzy żelową konsystencję. Dzięki temu uzyskasz fantastyczną konsystencję delikatnego musu.

Kompot z pigwy z kardamonem i goździkami

Składniki na 2 litry:

– 2 owoce pigwy

– 6 nasion kardamonu

– 6 goździków

– 2 litry przefiltrowanej wody

Wykonanie:

Pigwę umyj i przekrój na 4 części. Wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i zalej wodą. Gdy woda się zagotuje zmniejsz moc grzania do połowy i gotuj, aż pigwa będzie miękka.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na świąteczne napoje.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.