Kompot z pigwy z kardamonem i goździkami, to prosty sposób na skorzystanie z sezonu na pigwę. Z pewnością wielu z Was zdarzyło się wrzucić ją do koszyka z zakupami, a później no cóż… lądowała w koszu na śmieci. Bo co właściwie z takiej pigwy można zrobić oprócz nalewki? Przepyszny kompot, podkręcony rozgrzewającymi przyprawami!
Owoce pigwy, to cenne źródło witaminy C oraz związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Skutecznie wzmacnia odporność, a także działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i bakteriostatycznie. Pigwa przeciwdziała biegunce i wzdęciom, zaleca się jej spożywanie podczas wszelkich dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Warto wykorzystać owoce z kompotu do przygotowania pysznego deseru. Ponieważ pigwa ma bardzo dużo pektyn, to po ugotowaniu i zbledowaniu tworzy żelową konsystencję. Dzięki temu uzyskasz fantastyczną konsystencję delikatnego musu.
Kompot z pigwy z kardamonem i goździkami
Składniki na 2 litry:
– 2 owoce pigwy
– 6 nasion kardamonu
– 6 goździków
– 2 litry przefiltrowanej wody
Wykonanie:
Pigwę umyj i przekrój na 4 części. Wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i zalej wodą. Gdy woda się zagotuje zmniejsz moc grzania do połowy i gotuj, aż pigwa będzie miękka.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na świąteczne napoje.