Fit pizza z awokado, kiełkami i soczystymi pomidorkami 

Chcąc zdrowo się odżywiać lub będąc na diecie eliminacyjnej, szukamy znanych nam smaków. Chlalibyśmy, aby wszystko smakowało dokładnie tak, jak w przypadku „zwykłych” glutenowych, jajecznych, cukrowych, nabiałowych produktów. Sernik, żeby smakował serem, był pulchny i żółty niczym z dodatkiem 12 jaj, bułki, żeby były białe i mięciutkie jak pieczywo tostowe, a ciasto od pizzy i ser wegański ciągnęły się na długość ręki. Prawda jest jednak taka, że owszem czasem da się trochę oszukać smaki, ale w większości przypadków są to zupełnie nowe dania zbliżone jedynie nazewnictwem do tego, co znamy od zawsze. Z utęsknieniem powracamy pamięcią do tego, co znamy, a co nam nie służy. Do smaków, które z jednej strony miło nam się kojarzą, a z drugiej wywołują niechciane dolegliwości. W takim wypadku warto uświadomić sobie, że te wszystkie dania smakowały nam, dlatego że byliśmy do nich przyzwyczajeni i nimi karmieni od dziecka. Gdyby w każdej rodzinie na śniadanie jadło się owsiankę, jaglankę, piło smoothie z jarmużu i awokado zamiast parówki, czy tostów to z pewnością nie tylko bylibyśmy teraz zdrowsi, ale i dużo inaczej patrzylibyśmy na jedzenie. Z większą świadomością podejmowalibyśmy decyzje żywieniowe i naturalne byłoby wcinanie marchewki oraz picie czystej wody. Zmierzam do tego, żeby pokazać, że niezdrowe lub też niesłużące nam jedzenie jest tylko i wyłącznie naszym przyzwyczajeniem. W chwili, gdy sobie naprawdę to uświadomimy i spojrzymy na to z dystansu zaczynamy uwalniać się od starych przyzwyczajeń i świadomie wybierać nowe i dużo smaczniejsze (bo zdrowsze i naturalne) dania.

Zapraszam na pyszną pizzę w zdrowej wersji z awokado, kiełkami i soczystymi pomidorkami.
Fit pizza z awokado, kiełkami i soczystymi pomidorkami 32 cm

Składniki (3 – 4 porcje):

– 150 g białej mąki ryżowej
– 100 g skrobi z tapioki
– 70 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej
– 2 łyżki syropu daktylowego
– ⅓ łyżeczki soli morskiej
– 7 g suchych drożdży instant
– 200 – 300 ml mleka roślinnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

– kiełki z jarmużu
– awokado
– 4 łyżki kukurydzy
– 4 pieczarki
– ½ czerwonej cebuli
– 6 pomidorków koktajlowych
– sok z cytryny

Sos:

– 100 g przecieru pomidorowego
– 1 łyżka cebuli w proszku
– 1 łyżka czosnku w proszku
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka syropu daktylowego
– woda do rozcieńczenia

  1. Ciasto. Suche składniki mieszamy, dodajemy letniej wody i zagniatamy ręką. Ciasto powinno być miękkie i odstawiać od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na godzinę
  2. Sos. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy.
  3. Dodatki. Pieczarki, cebulkę i pomidorki kroimy w plasterki, awokado również w plasterki i natychmiast polewamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało
  4. Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy 33 cm. Układamy na blaszce i zawijamy 1 cm boku. Odstawiamy na 15 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, ciasto smarujemy sosem, układamy pieczarki, cebulę oraz kukurydzę i wkładamy na 40 minut do piekarnika.
  6. Na koniec na pizzy układamy awokado, pomidorki i posypujemy kiełkami.

Do pizzy polecam sos pomidorowy oraz czosnkowy na bazie awokado. 

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.