Co mogłabym zrobić innego na obiad po powrocie z kraju makaronów jak nie makaron z sosem? Fit wersja makaronu, czyli fasolka szparagowa, doskonale smakuje polana sosem dyniowo-pomidorowym. Przywiozłam z wakacji we Włoszech bardzo aromatyczne, suszone oregano, które świetnie współgra z pomidorową nutą. Jego zapach przypomina mi włoską kuchnię, dzięki czemu to zioło nabrało nowego wyrazu. Przywołuje wiele wspomnień np. czas sjesty (nasza pora obiadowa 13-17 lub nawet 19), zwiedzanie na głodniaka i ucztę po otwarciu lokali. W czasie sjesty nie można zjeść na mieście, bo nikt w tych godzinach nie gotuje. Jak twierdzą włosi jest na to za gorąco. Niestety nie jest to wytłumaczenie dla mojego żołądka, który domagał się obiadu o stałej, umówionej godzinie. „Na szczęście” wakacje się skończyły i można wrócić do swoich zwyczajów żywieniowych. 🙂
Przepis jest na 5 porcji dania, czyli potrzebne będzie około 1 kg ugotowanej fasolki.
Kotlety
Składniki (około 20 sztuk):
– 400 g tofu naturalnego
– mały pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
– 2 łyżki drożdży nieaktywnych
– ½ łyżeczki soli kala namak
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżeczki babki jajowatej
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– pieprz
– ½ szklanki wody
- Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i wyrabiamy ręką, aż składniki się połączą i stworzą gładką masę.
- Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Sos
Składniki (5 porcji):
– 500 g dojrzałych pomidorów
– 500 g obranej dyni
– 3 ząbki czosnku
– olej kokosowy do podsmażenia
– 1 łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego)
– 1 łyżeczka tymianku (świeżego lub suszonego)
– sól i pieprz do smaku
- Czosnek chwilę podsmażamy, dorzucamy dynię i dusimy aż zmięknie.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z dynią.
- Dodajemy przyprawy , gotujemy około 15 minut i blendujemy na gładki sos.
Na zdrowie! 🙂
1 Komentarz