Pyszna pasta bezjajeczna

Pasta bezjajeczna jest jedną z moich ulubionych past. Jej smak do złudzenia przypomina gotowane jaja. Składnikiem, który nadaje paście jajowaty  posmak jest sól kala namak, o której pisałam już wielokrotnie. Jednym  z głównych atutów pasty jest to, że bardzo szybko się ją robi. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania.  Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednego naczynia i zblendować na gładko, na koniec posypać szczypiorkiem.

Bardzo podobny przepis jest na kotlety bezjajeczne, które również szczerze uwielbiam. To wszystko bez użycia jaj. Przepis na kotlety znajdziesz tu: : https://misamocy.pl/kotlety-bezjajeczne-sosem-dyniowo-pomidorowym-fasolka-szparagowa/   Idealne na obiad z ziemniakami i surówką… aż się rozmarzyłam… Tradycyjne smaki bardzo do mnie przemawiają. 🙂

Wracając do pasty. Przygotowując ją, musicie ją dobrze doprawić solą kala namak, pieprzem i czosnkiem. Odpowiednia proporcja tych składników pozwoli Wam poczuć właściwy smak potrawy. Duże znaczenie ma również jakość szczypiorku. Ważne, żeby był intensywny. Czasem kupuje się szczypiorki bezsmakowe. W tym przypadku nie może mieć to miejsca, bo nieosiągnięcie pożądanego efektu.

Życzę powodzenia i dobrej zabawy! 🙂

 

Składniki:

– kostka naturalnego tofu

– 200ml mleka sojowego

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– sól kala namak do smaku

– odrobina kurkumy dla koloru

– ząbek czosnku

– pieprz

– ½ łyżeczki musztardy

– szczypiorek do posypania

 

Wszystkie składniki (z wyjątkiem szczypiorku) wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.