Pasta bezjajeczna jest jedną z moich ulubionych past. Jej smak do złudzenia przypomina gotowane jaja. Składnikiem, który nadaje paście jajowaty posmak jest sól kala namak, o której pisałam już wielokrotnie. Jednym z głównych atutów pasty jest to, że bardzo szybko się ją robi. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednego naczynia i zblendować na gładko, na koniec posypać szczypiorkiem.
Bardzo podobny przepis jest na kotlety bezjajeczne, które również szczerze uwielbiam. To wszystko bez użycia jaj. Przepis na kotlety znajdziesz tu: : https://misamocy.pl/kotlety-bezjajeczne-sosem-dyniowo-pomidorowym-fasolka-szparagowa/ Idealne na obiad z ziemniakami i surówką… aż się rozmarzyłam… Tradycyjne smaki bardzo do mnie przemawiają. :)
Wracając do pasty. Przygotowując ją, musicie ją dobrze doprawić solą kala namak, pieprzem i czosnkiem. Odpowiednia proporcja tych składników pozwoli Wam poczuć właściwy smak potrawy. Duże znaczenie ma również jakość szczypiorku. Ważne, żeby był intensywny. Czasem kupuje się szczypiorki bezsmakowe. W tym przypadku nie może mieć to miejsca, bo nieosiągnięcie pożądanego efektu.
Życzę powodzenia i dobrej zabawy! :)
Składniki:
– kostka naturalnego tofu
– 200ml mleka sojowego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sól kala namak do smaku
– odrobina kurkumy dla koloru
– ząbek czosnku
– pieprz
– ½ łyżeczki musztardy
– szczypiorek do posypania
Wszystkie składniki (z wyjątkiem szczypiorku) wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
Na zdrowie! :)
Witam,
czy zamiast mleka sojowego mozna uzyc ryzowego lub migdalowego?
pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Pewnie :)