Kremowa pasta z liści rzodkiewki, to przepis zero waste. Wyrzucając liście rzodkiewki pozbywasz się połowy lub nawet większej części zakupionego warzywa. To bez sensu, bo natka jest tak samo jadalna jak korzeń, pyszna i zdrowa!
Kupiłam ostatnio rzodkiewkę, w której natka była tak gigantyczna, że aż pobudzała kulinarna kreatywność. Co można zrobić z takiej ilości zieleniny? To była solidna porcja! Ponieważ ostatnio często robimy wrapy postanowiłam, że powstanie z niej pasta do wrapów. Taka gęsta, tłusta i kremowa jak masełko. Można oczywiście posmarować nią również pieczywo i gofry lub podać z warzywami pokrojonymi w słupki.
Smak pasty z liści rzodkiewki nadają świeże zioła. Sama natka smakuje jak trawa, więc dobrze dodać tu coś, co podkręci smak. Ja dodałam solidną garść świeżej szałwii, ale może być też bazylia lub oregano.
Kremowa pasta z liści rzodkiewki
Składniki:
– 200 g migdałów blanszowanych namoczonych w wodzie minimum 8 godzin
– pęczek liści rzodkiewki
– duży ząbek czosnku
– garść świeżych ziół np. szałwii, bazylii lub oregano
– 50 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki do polania
– 1/2 łyżeczki soli
– woda do zblendowania (u mnie 100 ml)
Wykonanie:
- Migdały odlej i wypłucz, liście rzodkiewki umyj i pokrój na mniejsze części.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj tyle wody, by możliwe było zblendowanie. Liście rzodkiewki mają dużo wody, więc dodawaj stopniowo.
- Przełóż do pojemnika i polej oliwą. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Zobacz również przepis na sałatkę z pieczonej rzodkiewki i kiszone rzodkiewki.
4 Komentarze
Maja
Wspaniałe przepisy. Nic, tylko korzystać
Ewa Ługowska
Bardzo dziękuję. 🙂
Zaneta
Czy zamiast migdałów można użyć macadamia?
Ewa Ługowska
Myślę, że tak. 🙂