Kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Czy wiedzieliście, że rabarbar jest warzywem? Kiedyś wydawało mi się, że jest to typowo polska roślina. Gdy dowiedziałam się, że pochodzi z Azji Środkowej, byłam bardzo zaskoczona. Ogromny rabarbar z gigantycznymi liśćmi od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Jak to możliwe, że jest imigrantem? Historycy donoszą, że przywiózł go do Europy Marco Polo, dlatego rabarbar w Polce pojawił się dopiero XVIII w.  Gdyby tak prześledzić losy każdego warzywa to de facto mało które pochodzi z naszych terenów. Nawet popularna włoszczyzna i ziemniak nie są nasze.  Włoszczyznę sprowadziła włoszka, królowa Bona, natomiast Ziemniaki Jan III Sobieski z Hiszpanii, a ci przeszmuglowali je z Ameryki Południowej. I tu rodzi się pytanie. Czy mamy swoje warzywa, które od początku do końca są nasze?

Kruche bezglutenowe ciasto z rabarbarem, choć pozornie owocowe, okazuje się być warzywnym więc tym bardziej zachęcam do zrobienia. Chociażby na obiad. 😉

Po przyniesieniu do domu rabarbaru warto odciąć 0,5 cm końcówek i łożyć do wysokiego naczynia z wodą, ponieważ tak, jak każda roślina potrzebuje do życia wody. Dzięki tej metodzie przechowywania będzie jędrny i dłużej zachowa świeżość do momentu aż powstanie ciasto z rabarbarem.

Ze stwardniałych części rośliny (resztek) można ugotować kompot.

ciasto bezglutenowe, rabarbar, ciasto wegańskie, rzepisbez glutenu, zdrowe ciasto, fit ciasto, kryche ciasto, celiakia, alergia pokarmowaciasto z rabarbaremKruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

– 150 g mąki ryżowej

– 150 g mąki owsianej bezglutenowej

– 75 g skrobi ziemniaczanej

– 140 g oleju kokosowego (lub innego oleju np słonecznikowego)

– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru

– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo, im mniej mleka, tym ciasto bardziej kruche)

– szczypta soli

– 3 łyżki ksylitolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru

– 10 łodyg rabarbaru (jeśli chcesz złagodzić kwasowość wymień kilka łodyg na jabłka)

– puder z ksylitolu do posypana

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto (może być lejące).
  2. Mleko dodajemy stopniowo,  aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
  3. Drugą połowę wykładamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm) i dokładnie oblepiamy nim dno, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
  4. Rabarbar  myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem oraz mąką kukurydzianą  i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar . Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.

Na zdrowie! 🙂

Uwagi:

Mąki bezglutenowe mają bardzo zróżnicowaną chłonność (w zależności od marki i przemiału). Dodaj tyle mleka, by zlepić ciasto. Im mniej tym będzie bardziej kruche.

Zamiast mleka możesz użyć syropu np. z agawy, klonowego lub daktylowego. Dzięki temu ciasto będzie super kruche. Dodaj tyle, by dało zlepić się w kulę.

Tutaj znajdziesz przepisy na inne ciasta. Polecam bezglutenowe pieguski

Zapraszam też na mój kanał YouTube

ciasto z rabarbarem

22 Comments

  • Avatar
    Justyna
    Opublikowane 2019-05-18 1:28 PM 0Polubienia

    Dzień dobry, na jaką wielkość formy jest przepis?

  • Avatar
    Justyna
    Opublikowane 2019-05-18 1:57 PM 0Polubienia

    Przepraszam, jest w przepisie 🙂

  • Avatar
    Kasia
    Opublikowane 2020-05-08 11:15 AM 0Polubienia

    A czy ciasto upiecze sie opcji z termoobiegiem? Nie mam innego 🙁

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-08 12:23 PM 0Polubienia

      Z pewnością się upiecze, ale przy okazji bardziej wysuszy. Możliwe, że będzie trzeba skrócić czas pieczenia.

  • Avatar
    Kasia
    Opublikowane 2020-05-09 5:56 PM 0Polubienia

    Czy w tym przepisie nie ma jajek???

  • Avatar
    Magda
    Opublikowane 2020-05-10 6:19 AM 0Polubienia

    Czy rodzaj mleka roślinnego będzie miał jakikolwiek wpływ? Może być i kokos i migdał i owies?

  • Avatar
    Marietta
    Opublikowane 2020-05-11 8:26 AM 0Polubienia

    Świetny przepis! Ciasto wyszło pyszne, mimo że nie jestem mocna w pieczeniu ciast . Na pewno będę do niego wracać.

  • Avatar
    Anna
    Opublikowane 2020-05-15 5:30 AM 0Polubienia

    A czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?

  • Avatar
    Jola
    Opublikowane 2020-05-16 3:47 PM 0Polubienia

    Cześć.
    Po dodaniu oleju ( ryżowego) do mieszanki mąk ( przed dodaniem mleka!) otrzymałam rzadką masę przeciekającą przez palce.Czy na pewno wszystko jest ok z proporcjami? Upiekłam z Twojego ebooka sernik królewski ( tam też jest kruche ciasto ) i wszystko było ok.

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-18 7:23 AM 0Polubienia

      Dodaj wszystkie składniki i sprawdź. To najszybszy sposób. W tym przypadku zagęszczaczem jest mleko roślinne. Jak zrobisz, to będziesz wiedzała o co chodzi. Magia!

  • Avatar
    Patrycja
    Opublikowane 2020-05-20 11:49 PM 0Polubienia

    Witam
    Czy można użyć wody zamiast mleka?

  • Avatar
    Justyna
    Opublikowane 2020-05-23 8:57 PM 0Polubienia

    czy zamiast mąki owsianej mogę użyć jaglanej lub kukurydzianej?

  • Avatar
    Aga
    Opublikowane 2020-06-08 6:18 PM 0Polubienia

    Czy ciasto jest bez proszku do pieczenia? Coś je spulchnia czy takie zbite jest?

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-06-09 8:56 AM 0Polubienia

      Jest kruche nie zbite. Spulchniacze nie są potrzebne. Zrób, sprawdź, przetestuj i daj znać. 🙂

  • Avatar
    Monika
    Opublikowane 2020-06-10 9:14 AM 0Polubienia

    Chciałabym zapytać o wagę rabarbaru. Dodałam nawet trochę więcej niż 10 łodyg, ale to takie z ogródka i chyba za mało ich było zdecydowanie 😉

Zostaw komentarz