Pomidorowy sos batatowo–soczewicowy

Mam dla was fantastyczny przepis na uniwersalny pomidorowy sos batatowo-soczewicowy, właściwie do wszystkiego. Można używać go zarówno do makaronów, kasz, jak i ryżu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, gęsty i pożywny. Stanowi idealną bazę każdego dania. Co więcej, świetnie nadaje się do przechowywania. Wystarczy po zrobieniu, jeszcze gorący, przelać do słoików. Będziecie mieć go pod ręką, zawsze, gdy zabraknie czasu lub ochoty na przygotowanie obiadu.

Świetnie sprawdza się również na wyjazdach, gdzie jest dostęp do kuchni i możecie przygotować własny posiłek.

 

Składniki (5-6 porcji):

– 3 małe bataty

–  80 g czerwonej soczewicy

– 2 duże ząbki czosnek

– 1 średnia cebula

– łyżeczka ziaren kolendry

– 200 g koncentratu pomidorowego

– sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka ziół prowansalskich

– olej do smażenia

– woda

 

  1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku z ziarnami kolendry.
  2. Do garnka dodajemy obrany, pokrojony w kostkę batat oraz czerwoną soczewicę. Zalewamy wszystko wodą, tak by zakryła warzywa. Dodajemy przyprawy, koncentrat, mieszamy i gotujemy do miękkości.
  3. Gdy warzywa będą już miękkie blendujemy je na gładko.
  4. Gorący sos zjadamy na świeżo lub wlewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do wystygnięcia. Ja swoje przechowuję w lodówce, ale piwnica będzie równie odpowiednim miejscem.

 

Na zdrowie! 🙂

3 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.