Sałatka z makaronu groszkowego z domowym pesto bazyliowym i świeżymi dodatkami

Zrobienie smakowitego zdjęcia takiej sałatki to prawdziwa sztuka. Zielony makaron, zielone pesto, zielone oliwki, zielona rukola, ciemna czerwień suszonych pomidorów i kilka kolorowych pomidorków. To jest dopiero wyzwanie. „Tańczyłam” wokół talerza przeszło dwie godziny, starając się dobrać tak parametry aparatu, by wydobyć z dania to, co najurodziwsze. Zamieniałam aparat fotograficzny na telefon i odwrotnie. Nic nie dawało oczekiwanych rezultatów. Trzy rodzaje tła, kilka kolorów ścierek i sztućców, też nie pomogły. Jedynym pewniakiem, jaki  jest w fotografii kulinarnej, są kwiaty. One zawsze wyglądają dobrze na zdjęciach. Szkoda tylko, że nie są jadalne… Moja frustracja była tym większa, że udało mi się trafić na idealny dzień zdjęciowy. Piękne słońce, delikatny wiatr poruszający firaną i dużo światła padającego do pokoju. Wymarzone warunki. Jednak żółte, słoneczne światło i zieleń sałatki okazały się miernym zestawem. Na zakończenie spośród wielu zdjęć udało mi się wybrać kilka, które choć w małym stopniu odwzorowują znakomity smak sałatki.  Mam nadzieję, że zachęcą Was do skosztowania tego rarytasu. Czekam na Wasze opinie.

Sałatka z makaronu groszkowego z domowym pesto bazyliowym i  świeżymi dodatkami jest to kolejna propozycja na wprowadzenie strączków do codziennej diety. Makaron, dość nietypowy, bo z zielonego groszku wprowadza ciekawe urozmaicenie. W zestawieniu z aromatycznym, bazyliowym pesto, suszonymi pomidorami  i oliwkami tworzy pyszną całość. Świeże dodatki ożywiają sałatkę, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako danie główne oraz przekąska.

 

Składniki (5 porcji):

Pesto:

– doniczka bazylii

– 80 g uprażonych pestek słonecznika

– 2 ząbki czosnku

– 50 ml oliwy z oliwek lub oleju tłoczonego na zimno

– sól i pieprz

– woda

 

Dodatki:

– 250 g  (opakowanie) makaronu z zielonego groszku

– opakowanie rukoli

– 15 pomidorków koktajlowych

– 200 g (słoik) oliwek

– 20 kawałków pomidorów suszonych w zalewie

 

  1. Bazylię myjemy, kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody tak, by powstała gładka masa.
  2. Makaron gotujemy do miękkości, ale pamiętajcie, żeby nie rozgotować. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidorki myjemy, jeżeli są większe, kroimy w plasterki, natomiast te malutkie przekrawamy na pół. Oliwki kroimy w plasterki, pomidory suszone w paski.
  3. Makaron mieszamy z pesto, pomidorami suszonymi, oliwkami i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Sałatkę układamy na rukoli i posypujemy pomidorkami. Te dwa składniki dodajemy na świeżo przed zjedzeniem. Makaron z pesto można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.