Brrr zrobiło się już dość zimno. Czas, by nawet sałatki stały się ciepłym posiłkiem. Nie ma co tracić energii na dodatkowe funkcje organizmu, lepiej dostarczyć mu to, czego potrzebuje.
Sałatka z dyni z czerwoną soczewicą, jarmużem i sosem tahini ma kilka prostych zalet. Jest ciepła, sezonowa, pożywna i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje na świeżo, ale można zabrać ją w pudełku do pracy.
Prażona soczewica ma zupełnie inną konsystencję niż ta po prostu ugotowana w wodzie. Prażenie sprawia, że nasiona zachowują swój kształt, są bardziej aromatyczne i mają fajną strukturę. Polecam zastosować tę metodę również w innych daniach.
Sos tahini, to bardzo prosty sposób na szybki i pełny w smaku, dresing do sałatek. Świetnie komponuje się z wieloma warzywami np. burakiem, marchewką, warzywami liściastymi no i oczywiście dynią. To mój sposób na szybki i bardzo smaczny obiad: warzywa, prażone (i gotowane) strączki + sos tahini. Czego chcieć więcej?
Sałatka z dyni z czerwoną soczewicą, jarmużem i sosem tahini
Składniki (1 porcja):
– 350 g dyni hokkaido
– 100 g soczewicy
– 2 garście jarmużu
– garść liści pietruszki
– olej do posmarowania dyni
Najprostszy sos tahini:
– 1 łyżka tahini
– 4 – 5 łyżek wody
– ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– sok z cytryny i sól do smaku
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy w półksiężyce grubości około 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy olejem i pieczemy około 10 -15 minut
- Soczewicę prażymy w garnku (bez tłuszczu), aż delikatnie (miejscami) zbrązowieje. Zalewamy wodą w proporcji 1:2 i gotujemy. Soczewica nie może być rozgotowana, a ugotowana.
- Robimy sos. Do kubeczka wrzucamy wszystkie składnik i dokładnie mieszamy.
- Na talerzu układamy dynię i jarmuż. Posypujemy soczewicą i dekorujemy listkami pietruszki. Na koniec polewamy sosem.
Na zdrowie! :)
Dzień Dobry
Możesz podpowiedzieć, czym zastąpić jarmuż w tej sałatce?
Użyj dowolnych zielonych liści np.roszponki albo rukoli.