Sałatka z dyni z czerwoną soczewicą, jarmużem i sosem tahini

Brrr zrobiło się już dość zimno. Czas, by nawet sałatki stały się ciepłym posiłkiem. Nie ma co tracić energii na dodatkowe funkcje organizmu, lepiej dostarczyć mu to, czego potrzebuje.

 

Sałatka z dyni z czerwoną soczewicą, jarmużem i sosem tahini ma kilka prostych zalet. Jest ciepła, sezonowa, pożywna i bardzo smaczna.  Najlepiej smakuje na świeżo, ale można zabrać ją w pudełku do pracy.

Prażona soczewica ma zupełnie inną konsystencję niż ta po prostu ugotowana w wodzie. Prażenie sprawia, że nasiona zachowują swój kształt, są bardziej aromatyczne i mają fajną strukturę.  Polecam zastosować tę metodę również w innych daniach.

Sos tahini, to bardzo prosty sposób na szybki i pełny w smaku, dresing do sałatek. Świetnie komponuje się z wieloma warzywami np. burakiem, marchewką, warzywami liściastymi no i oczywiście dynią. To mój sposób na szybki i bardzo smaczny obiad: warzywa, prażone (i gotowane) strączki + sos tahini.  Czego chcieć więcej?

 

Sałatka z dyni z czerwoną soczewicą, jarmużem i sosem tahini

Składniki (1 porcja):

– 350 g dyni hokkaido

– 100 g soczewicy

– 2 garście jarmużu

– garść liści pietruszki

–  olej do posmarowania dyni

 

Najprostszy sos tahini:

– 1 łyżka tahini

– 4 – 5 łyżek wody

– ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

– sok z cytryny i sól do smaku

 

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy w półksiężyce grubości około 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy olejem i pieczemy około 10 -15 minut
  2. Soczewicę prażymy w garnku (bez tłuszczu), aż delikatnie (miejscami) zbrązowieje. Zalewamy wodą w proporcji 1:2 i gotujemy. Soczewica nie może być rozgotowana, a ugotowana.
  3. Robimy sos. Do kubeczka wrzucamy wszystkie składnik i dokładnie mieszamy.
  4. Na talerzu układamy dynię i jarmuż. Posypujemy soczewicą i dekorujemy listkami pietruszki. Na koniec polewamy sosem.

Na zdrowie! 🙂 

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.