wegański żurek, bezglutenowy zurek, wielkanoc, żurek wielkanocny, warsztaty kulinarne, celiakia, żure
Kolacja Obiad Przepisy

Wegański żurek na bezglutenowym zakwasie z groszkiem puree, wędzonką i solą kala namak

Dodany przez on Kwiecień 16, 2019

Najlepszy żurek to ten na własnym zakwasie. Wierzcie mi, przetestowałam kilka kupnych i żaden nie był tak pyszny. Gęsty, aromatyczny, o głębokim smaku.  Sprawia, że zaraz po zjedzeniu marzymy o kolejnej porcji.

 

W żurku znajduje się kilka ciekawych dodatków:

  • Sól kala namak. Smakuje i pachnie gotowanym jajkiem. Dzieje się tak dzięki obecności  siarczanów sodu, siarkowodoru i siarczków żelaza.  Dzięki swoim właściwościom doskonale sprawdza się jako dodatkowy jajeczny smaczek zamiast tradycyjnego jaja kurzego. Można ją kupić w zielarniach, sklepach z żywnością ekologiczną, w hipermarketach na działach ze zdrową żywnością z oraz przez internet. Sól jest tylko dodatkiem, dlatego nie przejmujcie się, jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem.  Warto jednak się postarać.
  • Kozieradka jest przyprawą, która  posiada rosołowy posmak. Nie można używać jej zbyt dużo, gdyż w nadmiernych ilościach jest gorzka. Można kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością, w dużych sklepach na działach z przyprawami.
  • Wędzone tofu fantastycznie podkręca smak i daje aromat wędzonki. Do kupienia w większości sklepów z wegańskim asortymentem.
  • Czarnuszka i majeranek to dwie przyprawy, które poprawiają trawienie. Warto dodawać je do potraw, by wesprzeć organizm.  Nie wyobrażam sobie żurku bez majeranku, a czarnuszka swą ostrością wspaniale go uzupełnia.

Wegański żurek na bezglutenowym zakwasie z groszkiem puree, wędzonką i solą kala namak

Składniki ( 1,5 l żurku):

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 190 g selera

– olej do smażenia

– 1 łyżka borowików, około 2 g (lub innych suszonych grzybów)

–  ⅓ łyżeczki mielonej kozieradki (opcjonalnie)

– 3 ząbki czosnku

– sól kala namak (opcjonalnie)

– kostka wędzonego tofu (może być również marynowany)

– 1 łyżka majeranku

– sól i pieprz do smaku

– 450 g mrożonego groszku

– czarnuszka (opcjonalnie)

– zakwas z przepisu: https://misamocy.pl/bezglutenowy-zakwas-na-zurek/

 

  1. Do min 2 litrowego garnka wlewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, 2 ząbki czosnku oraz suszone grzyby. Chwilę podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem około 20 minut.
  2. Do warzyw dolewamy 1 litr wody i gotujemy około godzinę.
  3. Odcedzamy warzywa (marchewkę można zostawić do dodania do żurku, a pozostałe warzywa np. dodać do pasztetu). Do wywaru dorzucamy majeranek, sól i pieprz do smaku, mieloną kozieradkę (opcjonalnie) oraz 400 ml zakwasu i gotujemy.
  4. Do kubka wkładamy 4 łyżki mąki ryżowej z zakwasu, dolewamy wywaru i dokładnie mieszamy. Przelewamy stopniowo z powrotem do garnka. Mąka zagęści żurek.
  5. Żurek gotujemy jeszcze około pół godziny. Żeby był bardziej aromatyczny, można dodać jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na koniec doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Można również dodać więcej majeranku.
  6. Wędzone tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż zacznie wydobywać się aromat wędzonki.
  7. Groszek gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odkrywamy, żeby woda odparowała, a następnie blendujemy na puree.
  8. Do miseczek wkładamy podsmażone tofu, zalewamy żurkiem, dodajemy puree z zielonego groszku. Posypujemy solą kala namak i czarnuszką. Można również dodać kilka plasterków marchewki z wywaru).

Uwagi!

Mąka ryżowa zagęszcza żurek, dlatego należy dodawać ją stopniowo. Zbyt duża ilość spowoduje, że zamiast zupy zrobi się kleik.

Na zdrowie! 🙂

 

 

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Emilia

    Kwiecień 17, 2019

    Wczoraj wieczorem wstawiłam na zakwas. Dziękuję za oba przepisy. Będę robiła żur u…teściowej! To dopiero będzie “dziwactwo” obok faszerowanego awokado i pasztetu warzywnego!

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 17, 2019

      Bardzo się cieszę. Trzymam kciuki za zakwas i żurek. :*

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.