Jedliście kiedyś zupę pokrzywową? To jest mój pierwszy raz i jestem nią zachwycona. W smaku pokrzywa przypomina trochę szpinak, ale jednak to coś zupełnie innego. Do tego jest to jedna z najtańszych form posiłku. Tym bardziej, że jego główny składnik rośnie na polu. 🙂
Składniki (3-4 porcje):
– ½ pietruszki
– ½ marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 2 garście liści pokrzywy
– 4 średnie ziemniaki
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 litr wody
– olej roślinny do smażenia
– sól i pieprz do smaku
- Warzywa obieramy, myjemy.
- Marchewkę, pietruszkę i czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju i dusimy przez 10-15 minut po czym zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Dodajemy ziemniaki, pokrzywę sól, pieprz oraz ocet i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Na zdrowie! 🙂
3 Komentarze
Anna
Witam. Nawet się nie spodziewałam,że to takie proste. Biegnę po pokrzywę i robię moją pierwszą zupę pokrzywową. Pozdrawiam.
Ewa Ługowska
Proste dania są najdoskonalsze. 🙂 Smacznego! 🙂