Zupa z pokrzywy

Jedliście kiedyś zupę pokrzywową? To jest mój pierwszy raz i jestem nią zachwycona. W smaku pokrzywa przypomina trochę szpinak, ale jednak to coś zupełnie innego. Do tego jest to jedna z najtańszych form posiłku. Tym bardziej, że jego główny składnik rośnie na polu. 🙂

 

Składniki (3-4 porcje):

– ½ pietruszki

– ½ marchewki

– 2 ząbki czosnku

– 2 garście liści pokrzywy

– 4 średnie ziemniaki

– 2 łyżki octu jabłkowego

– 1 litr wody

– olej roślinny do smażenia

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Warzywa obieramy, myjemy.
  2. Marchewkę, pietruszkę i czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju i dusimy przez 10-15 minut po czym zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
  3. Dodajemy ziemniaki, pokrzywę sól, pieprz oraz ocet i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

 

 

Na zdrowie! 🙂

 

3 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.