Jedliście kiedyś zupę pokrzywową? To jest mój pierwszy raz i jestem nią zachwycona. W smaku pokrzywa przypomina trochę szpinak, ale jednak to coś zupełnie innego. Do tego jest to jedna z najtańszych form posiłku. Tym bardziej, że jego główny składnik rośnie na polu. :)

 

Składniki (3-4 porcje):

– ½ pietruszki

– ½ marchewki

– 2 ząbki czosnku

– 2 garście liści pokrzywy

– 4 średnie ziemniaki

– 2 łyżki octu jabłkowego

– 1 litr wody

– olej roślinny do smażenia

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Warzywa obieramy, myjemy.
  2. Marchewkę, pietruszkę i czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju i dusimy przez 10-15 minut po czym zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
  3. Dodajemy ziemniaki, pokrzywę sól, pieprz oraz ocet i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

 

 

Na zdrowie! :)

 

Zostaw komentarz

  1. Anna 2017-05-10 at 12:51 - Reply

    Witam. Nawet się nie spodziewałam,że to takie proste. Biegnę po pokrzywę i robię moją pierwszą zupę pokrzywową. Pozdrawiam.

    • Ewa Ługowska 2017-05-10 at 16:22 - Reply

      Proste dania są najdoskonalsze. :) Smacznego! :)

  2. […] w kuchni Pokrzywa może stanowić składnik zup, sałatek, koktajli, soków. Jej smak można porównać do szpinaku, ale oczywiście to nie to […]