Jak dobrze, że tym razem zajmuje się wymyślaniem spodów do ciast. Dzięki tremu mogę później przerobić je również na dania wytrawne. Kruche spody nadają się do wykorzystania zarówno na słodko, jak i słono. Lubię tę ich uniwersalność. Jeśli chodzi o wytrawne tarty, to jedna już widnieje na blogu. Zapraszam do wypróbowania https://misamocy.pl/tarta-szparagowa-gryczanym-spodzie/. Spód tamtej tarty jest intensywnie gryczany, dlatego ten, dla odmiany, jest neutralny. Wiele osób nie lubi smaku i zapachu gryki, za którym ja wprost przepadam. Nawet ostatni nieudany, skisły zakwas nie był w stanie obrzydzić mi tego zboża. A muszę się Wam przyznać, że pachniał bardzo intensywnie. Podjęłam jeszcze jedną próbę zrobienia zakwasu gryczanego i niestety również okazała się nieskuteczna, dlatego postanowiłam zaczekać z tym do wiosny. Podobno to bardziej odpowiednia pora. I dużo łatwiej jest wywietrzyć mieszkanie. 😉
W masie znajduje się niewielka ilość mąki gryczanej jasnej, która w odróżnieniu od pełnoziarnistej nie posiada intensywnego smaku i zapachu. Nie czuć jej w tarcie, ale jeżeli macie na nią alergię, to polecam dodać w zamian więcej mąki migdałowej. Skrobię lub mąkę ziemniaczaną, można wymienić na skrobię z tapioki.
Dużym plusem bezglutenowej tarty na kruchym spodzie jest fakt, iż nie posiada spulchniaczy. Dla podkręcenia smaku można dodać płatków drożdżowych ( drożdży nieaktywnych), ale oczywiście jest to tylko opcja. I bez tego składnika będzie smakowała wyśmienicie.
Bezglutenowa tarta na kruchym spodzie,
Składniki:
Spód:
– 100 g mąki ryżowej
– 100 g mąki owsianej bezglutenowej
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 50 g oleju kokosowego
– 100 ml mleka roślinnego
– szczypta soli
Masa:
– 300 g tofu silken (opakowanie) lub naturalnego tofu
– 100 g brokułu
– 50 g mąki migdałowej
– 50 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
– 20 g mąki gryczanej białej
– 100 ml mleka sojowego lub migdałowego
– 100 g kukurydzy z puszki
– 140 g oliwek ( małe opakowanie)
– ½ czerwonej papryki
– 1 pomidor
– ½ czerwonej cebuli
– 3 ząbki czosnku
-2 łyżki ziół prowansalskich
– 2 łyżeczki papryki wędzonej
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– pęczek szczypiorku do posypania
- Ciasto: Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i mleko. Ciasto wyrabiamy ręką. Wykładamy na blaszkę i dokładnie oblepiamy nim dno i boki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
- Brokuł kroimy na małe różyczki, sparzamy wrzątkiem. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i również kroimy w kostkę. Kukurydzę i oliwki odcedzamy, oliwki przekrawamy na pół.
- Tofu, mleko, mąkę, czosnek i przyprawy wrzucamy do jednej miski i blendujemy na gładką masę. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dokładnie mieszamy i wylewamy na spód.
- Na koniec układamy plasterki pomidora i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!
Inne filmy na You Tube
Na zdrowie! 🙂
10 Komentarze
Kasia
Czy zastepujac tofu biala fasola, jak pisalas przy innej fasolowej tarcie, proporcje sa 1:1? Niestety ale nie jestem fanka soji nawej z najwieksza iloscia certyfikatow nonGMO 🙁
Ewa Ługowska
Zerknij na przepis https://misamocy.pl/zapiekanka-z-bialej-fasoli-z-pieczonymi-pomidorkami-koktajlowymi/. Tam znajdziesz sposób na zastąpienie tofu białą fasolą. 🙂
Justyna
Ewo, czy mąkę owsianą mogę zastąpić gryczaną białą albo jaglaną?
Drugie pytanie o mąkę migdałową, czy można ha czymś zastąpić?
Pozdrawiam!
Ewa Ługowska
Hej! Jeśli wymienisz mąki trzeba będzie stworzyć nową recepturę, żeby uzyskać taki sam efekt. Trzeba poeksperymentować. 🙂
Brygida
Witam,
Czy można olej kokosowy zastąpić ryżowym?
Czy mąka zrobiona ze zwykłych płatków owsianych jest bezglutenowa?
Dziękuję
Brygida
Ewa Ługowska
Hej! Wystarczy, że będzie to olej do obróbki termicznej. Sprawdź, czy taki masz. Produkty bezglutenowe posiadają certyfikat. Jeśli płatki go nie mają, to znaczy, że mają gluten. Można zmielić na mąkę.
Anna
Powiedz proszę jakiej średnicy masz blaszkę?
Ewa Ługowska
Około 26 cm.