Bezglutenowy chleb ziarnisty bez mąki

Przepis na Bezglutenowy chleb ziarnisty bez mąki przychodzi z pomocą dla zapracowanych i niewierzących w swoje zdolności kulinarne. Zacznij od czegoś prostego! Tego chleba nie da się spierdzieliść. To tylko wymieszanie prostych składników. Nic tu nawet nie musi wyrastać

Jaka kuchnia jest najbardziej wartościowa? Domowa! Ta z prostych nieprzetworzonych składników. A własny chleb to jest jakiś totalny kosmos. Jest magiczny i na prawdę zmienia życie. Najbardziej oczywiście polecam chleby na zakwasie lub też fermentowane z gryki i soczewicy, ale warto oczywiście zacząć od czegoś super prostego jak ten bezglutenowy chleb ziarnisty bez mąki.

Jest wiele powodów, dla których warto przygotowywać w domu własny chleb:

1. Kontrola składników. Przygotowując chleb w domu, masz pełną kontrolę nad używanymi składnikami, co pozwala unikać sztucznych dodatków, konserwantów i nadmiaru soli, które często znajdują się w chlebie produkowanym masowo.

2. Świeżość. Nic nie przebije zapachu i smaku świeżo upieczonego chleba prosto z pieca. Przygotowując chleb w domu, możesz cieszyć się jego świeżością i aromatem od razu po wyjęciu z pieca.

3. Dostosowanie do preferencji żywieniowych. Przygotowując chleb w domu, masz możliwość dostosowania receptury do swoich własnych preferencji żywieniowych, np. używając mąki pełnoziarnistej, dodając nasiona, orzechy czy suszone owoce.

4. Ekonomia. W dłuższej perspektywie czasem może być bardziej ekonomiczne pieczenie własnego chleba niż regularne kupowanie gotowych produktów w sklepie. Kiedyś zrobiłam wyliczenia i domowy chleb jest kilkukrotnie tańszy od kupnego (włączając media).

5. Sposób na relaks. Proces przygotowywania chleba może być relaksujący i terapeutyczny, pozwalając na oderwanie się od codziennego stresu i poświęcenie czasu na kreatywne gotowanie.

6. Zdrowie. Przygotowując chleb w domu, możesz wybrać zdrowsze składniki, takie jak pełnoziarnista mąka, co przyczynia się do zwiększenia zawartości błonnika, minerałów i witamin w diecie. Dodatkowo, unikasz sztucznych substancji, które mogą być obecne w niektórych produktach sklepowych.

Pieczenie własnego chleba to nie tylko sposób na zdrowszą i bardziej kontrolowaną żywność, ale także satysfakcja z tworzenia czegoś własnoręcznie i z dbałości o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.

Bezglutenowy chleb ziarnisty bez mąki

Składniki na blaszkę o wymiarach 11×27 cm:

– 250 g płatków owsianych bezglutenowych (tylko nie błyskawicznych)

– 30 g nasion dyni

– 100 g nasion słonecznika + 20 g do posypania

– 60 g orzechów włoskich

– 60 g jagód goji lub innych suszonych owoców

– 8 g soli

– około 450 ml ciepłej wody

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski, orzechy włoskie rozkrusz. Dodaj wodę i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Masa zgęstnieje, a składniki się połączą. Wymieszaj i przełóż do blaski wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp nasionami słonecznika i delikatnie przyciśnij.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę.
  3. Wyjmij z blaski i ostaw do wystygnięcia. Krój po wystygnięciu.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.