Kolacja Obiad

Pomysłowa zapiekanka warzywna

Dodany przez on Sierpień 13, 2018

Taką właśnie zapiekankę warzywną widziałam kiedyś na zdjęciu na Instagramie. Nie było do niej przepisu, bo właściwie to nie ma co opisywać. W całej zapiekance chodzi o to, by wybrane warzywa pokroić w plasterki i ułożyć w okrąg tak jak na zdjęciu. Jakie to będą warzywa, zależy od Was. Ja tylko podpowiem, że dużo smaku daje czerwona cebulka, kukurydza no i oczywiście przyprawy: czosnek, papryka w proszku, sól oraz pieprz. Można ją jeść do ryżu lub wybranej kaszy. I tu polecam komosę ryżową. Do zapiekanki, jako jeden ze składników można również dorzucić wędzone lub naturalne tofu. Będzie miała wtedy więcej wartości odżywczych. Dodatkowo można podać ją z sosami np. czosnkowym z awokado, tzatzyki,  pomidorowym ale już sam jej smak jest tak wyśmienity, że z pewnością będziecie zachwyceni. Jeszcze jedna uwaga. Dobrze, jeżeli warzywa mają w miarę zbliżoną średnicę, wtedy wygląda bardzo efektownie.

 

Pomysłowa zapiekanka warzywna

 

Składniki:

– kolby gotowanej kukurydzy

– cukinia

– bakłażan

– marchewka

– czerwona cebula

– czosnek

– sól i pieprz

– papryka ostra w proszku

– olej

 

  1. Warzywa kroimy w plasterki i układamy naprzemiennie na około blaszki wysmarowanej olejem. Ilość warzyw zależy od wielkości blaszki.
  2. Czosnek kroimy w plasterki i posypujemy nim warzywa. Na koniec polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i papryką suszoną.  Szczelnie przykrywamy folią aluminiową.
  3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-50 minut.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.