Taką właśnie zapiekankę warzywną widziałam kiedyś na zdjęciu na Instagramie. Nie było do niej przepisu, bo właściwie to nie ma co opisywać. W całej zapiekance chodzi o to, by wybrane warzywa pokroić w plasterki i ułożyć w okrąg tak jak na zdjęciu. Jakie to będą warzywa, zależy od Was. Ja tylko podpowiem, że dużo smaku daje czerwona cebulka, kukurydza no i oczywiście przyprawy: czosnek, papryka w proszku, sól oraz pieprz. Można ją jeść do ryżu lub wybranej kaszy. I tu polecam komosę ryżową. Do zapiekanki, jako jeden ze składników można również dorzucić wędzone lub naturalne tofu. Będzie miała wtedy więcej wartości odżywczych. Dodatkowo można podać ją z sosami np. czosnkowym z awokado, tzatzyki, pomidorowym ale już sam jej smak jest tak wyśmienity, że z pewnością będziecie zachwyceni. Jeszcze jedna uwaga. Dobrze, jeżeli warzywa mają w miarę zbliżoną średnicę, wtedy wygląda bardzo efektownie.
Pomysłowa zapiekanka warzywna
Składniki:
– kolby gotowanej kukurydzy
– cukinia
– bakłażan
– marchewka
– czerwona cebula
– czosnek
– sól i pieprz
– papryka ostra w proszku
– olej
- Warzywa kroimy w plasterki i układamy naprzemiennie na około blaszki wysmarowanej olejem. Ilość warzyw zależy od wielkości blaszki.
- Czosnek kroimy w plasterki i posypujemy nim warzywa. Na koniec polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i papryką suszoną. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-50 minut.
Na zdrowie! 🙂