Skórka podpieczona jak na ziemniaczkach z ogniska, w środku delikatny i niemożliwie gorący miąższ. Do tego sałatka z awokado z intensywnym aromatem kolendry i nutą wędzonki. Jeszcze kilka ziarenek czarnuszki dla dopełnienia smaku i gotowe!
Pieczone ziemniaki z sałatką z awokado smakują obłędnie, a do tego nie wymagają dużego nakładu pracy i czasu. Dziesięć minut na przygotowanie, a reszta robi się już sama. Dzięki temu, że kartofle nakłute są na dole widelcem, skórka przy pieczeniu nie pęka. Wyjmujemy je z piekarnika pięknie podpieczone, intensywnie brązowe na wierzchu, a w środku jasne i delikatne. Wypełnione kolorową sałatką z dodatkiem warzyw i maślanego awokado sprawdzą się nie tylko jako codzienny posiłek, ale i potrawa na imprezę oraz dodatek do grilla.
Pieczone ziemniaki z sałatką z awokado
Składniki (4 sztuki)
– 4 duże ziemniaki
– ½ awokado
– ⅓ czerwonej papryki
– ⅓ żółtej papryki
– 50 g wędzonego lub marynowanego tofu
– kawałek czerwonej cebuli
– garść świeżej kolendry
– czarnuszka do posypania
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. W tym czasie myjemy ziemniaki, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuta część ziemniaka powinna znajdować się na spodzie. Pieczemy godzinę.
- Warzywa, awokado i tofu kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną kolendrę oliwę, przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Gdy ziemniaki się upieką, przekrawamy do połowy, a w środek wkładamy sałatkę. Posypujemy czarnuszką.
Inne przepisy na ziemniaki znajdziecie TUTAJ oraz TUTAJ.
Na zdrowie! 🙂