Pieczone ziemniaki z sałatką z awokado

Skórka podpieczona jak na ziemniaczkach z ogniska, w środku delikatny i niemożliwie gorący miąższ.  Do tego sałatka z awokado z intensywnym aromatem kolendry i nutą wędzonki.  Jeszcze kilka ziarenek czarnuszki dla dopełnienia smaku i gotowe!

Pieczone ziemniaki z sałatką z awokado smakują obłędnie, a do tego nie wymagają dużego nakładu pracy i czasu. Dziesięć minut na przygotowanie, a reszta robi się już sama. Dzięki temu, że kartofle nakłute są na dole widelcem, skórka przy pieczeniu nie pęka. Wyjmujemy je z piekarnika pięknie podpieczone, intensywnie brązowe na wierzchu, a w środku jasne i delikatne.  Wypełnione kolorową sałatką z dodatkiem warzyw i maślanego awokado sprawdzą się nie tylko jako codzienny posiłek, ale i potrawa na imprezę oraz dodatek do grilla.

pieczone ziemniaki z awokado, obiad, pomysł na obiad, wegański obiad, pomysł na ziemniaki, ceiakia, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie wegetarianizmPieczone ziemniaki z sałatką z awokado

Składniki (4 sztuki)

– 4 duże ziemniaki

– ½ awokado

– ⅓ czerwonej papryki

– ⅓ żółtej papryki

– 50 g wędzonego lub marynowanego tofu

– kawałek czerwonej cebuli

– garść świeżej kolendry

– czarnuszka do posypania

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– sól i pieprz

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. W tym czasie myjemy ziemniaki, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuta część ziemniaka powinna znajdować się na spodzie. Pieczemy godzinę.
  2. Warzywa, awokado i tofu kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną kolendrę oliwę, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  3. Gdy ziemniaki się upieką, przekrawamy do połowy, a w środek wkładamy sałatkę. Posypujemy czarnuszką.

Inne przepisy na ziemniaki znajdziecie TUTAJ  oraz TUTAJ.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.