Sałatka-choinka z warzywno-owocową salsą

Sałatka-choinka z warzywno-owocową salsą jest tak piękna, że aż szkoda ją zjadać. Z drugiej jednak strony, jak tu się powstrzymać przed tym boskim smakiem i nie schrupać jej w całości, gałązka po gałązce. Super pomysł na pierwszy lub drugi dzień świąt oraz Sylwester! Jeśli dodatki poukładasz w zagłębieniach liści sałaty, będzie to fantastyczna opcja finger food. Pisząc ten artykuł zajadam ją przed komputerem i to się świetnie sprawdza! Nic nie spada na klawiaturę. 🙂

Sałatka-choinka z warzywno-owocową salsą

Składniki na duży półmisek:

– 2 nieduże główki sałaty rzymskiej

– 1 mango

– 1 kaki (opcjonalnie pomarańcza)

– 10 pomidorków koktajlowych

– 1/2 czerwonej papryki

– 1/4 ogórka wężowego (wybierz gruby)

– nasiona z 1/2 granatu

– 2 łyżki prażonych nasion sezamu

– garść listków bazylii

– garść dowolnych kiełków

– sok z 1/2 limonki lub cytryny

– 2 łyżki oliwy z oliwek

sos tahini

Wykonanie:

  1. Mango i kaki obierz. Pokrój na grube plasterki (kaki pokrój wszerz, tak by gniazdo znajdowało się w środku). Paprykę pokrój tak, by została ta płaska część. Wytnij dowolne kształty. Użyj foremek do pierniczków.
  2. Ogórek pokrój wzdłuż w plasterki. Odłóż kawałek na pień. Wytnij choinki. Pomidorki przekrój na pół.
  3. Resztki warzyw, które zostały po wycinaniu kształtów, pokrój w średniej wielkości kostkę, wrzuć do miski polej sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Wymieszaj.
  4. Liście sałaty ułóż na dużym półmisku w kształt choinki.
  5. Na każdy liść nałóż trochę sosu i salsę. Ubierz choinkę przygotowanymi dekoracjami, posyp nasionami grantu i sezamem.

Na zdrowie!

Zobacz więcej świątecznych przepisów: wegańskie serki w posypkach, kompot z pigwy z kardamonem i goździkami.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.