Sałatka-choinka z warzywno-owocową salsą jest tak piękna, że aż szkoda ją zjadać. Z drugiej jednak strony, jak tu się powstrzymać przed tym boskim smakiem i nie schrupać jej w całości, gałązka po gałązce. Super pomysł na pierwszy lub drugi dzień świąt oraz Sylwester! Jeśli dodatki poukładasz w zagłębieniach liści sałaty, będzie to fantastyczna opcja finger food. Pisząc ten artykuł zajadam ją przed komputerem i to się świetnie sprawdza! Nic nie spada na klawiaturę. 🙂
Sałatka-choinka z warzywno-owocową salsą
Składniki na duży półmisek:
– 2 nieduże główki sałaty rzymskiej
– 1 mango
– 1 kaki (opcjonalnie pomarańcza)
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/4 ogórka wężowego (wybierz gruby)
– nasiona z 1/2 granatu
– 2 łyżki prażonych nasion sezamu
– garść listków bazylii
– garść dowolnych kiełków
– sok z 1/2 limonki lub cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Mango i kaki obierz. Pokrój na grube plasterki (kaki pokrój wszerz, tak by gniazdo znajdowało się w środku). Paprykę pokrój tak, by została ta płaska część. Wytnij dowolne kształty. Użyj foremek do pierniczków.
- Ogórek pokrój wzdłuż w plasterki. Odłóż kawałek na pień. Wytnij choinki. Pomidorki przekrój na pół.
- Resztki warzyw, które zostały po wycinaniu kształtów, pokrój w średniej wielkości kostkę, wrzuć do miski polej sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Wymieszaj.
- Liście sałaty ułóż na dużym półmisku w kształt choinki.
- Na każdy liść nałóż trochę sosu i salsę. Ubierz choinkę przygotowanymi dekoracjami, posyp nasionami grantu i sezamem.
Na zdrowie!
Zobacz więcej świątecznych przepisów: wegańskie serki w posypkach, kompot z pigwy z kardamonem i goździkami.