Wegańskie serki w posypkach

Wegańskie serki w posypkach są banalnie proste, a przy tym tak smaczne, że trudno się im oprzeć. Przepadłam! Są znakomitą świąteczną przystawką, ale też wspaniałą codzienną formą smarowidła do pieczywa.

Wegańskie serki w posypkach

Składniki na 2 serki:

– 200 g nerkowców namoczonych minimum 8 godzin w wodzie

– 10 łyżek oleju kokosowego (jeśli nie chcesz, żeby smakowały kokosowo dodaj bezwonnego)

– 2 łyżeczki suszonej cebuli

– 2 łyżeczki czosnku granulowanego

– sól do smaku

– posypka 1: 20 g pistacji, 10 świeżych owoców żurawiny lub żurawina suszona

– posypka 2: 20 g orzechów pekan lub włoskich, 10 suszonych jagód inków lub 3 morele

Wykonanie:

  1. Rozpuść olej, nerkowce wypłucz.
  2. Do pojemnika blendera wrzuć: nerkowce, olej, czosnek granulowany, suszoną cebulę, odrobinę soli i zblenduj na masę z małymi grudkami. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku. Przełóż do miseczki i wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Może to potrwać kilka godzin.
  3. Przygotuj posypki. Poszatkuj orzechy, owoce pokrój na cienkie plasterki. Brzegi żurawiny wrzuć do kubka.
  4. Masę podziel na 2 równe części i uformuj z niej wałki. Możesz to zrobić przy pomocy papieru do pieczenia.
  5. Posypkę 1 rozsyp na talerzu i obtocz w niej serek. To samo zrób z posypką numer 2.
  6. Serki zamknij w pojemniku i przechowuj w lodówce do 7 dni.

A teraz do kubka z żurawiną wrzuć plasterek pomarańczy, 3 goździki, ziarno kardamonu i zalej wrzątkiem. Jak Ci smakuje zimowy napar?

Zobacz więcej świątecznych przepisów: szybki makowiec pieczony na patelni ,świąteczne napoje.

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.