Wegańskie serki w posypkach są banalnie proste, a przy tym tak smaczne, że trudno się im oprzeć. Przepadłam! Są znakomitą świąteczną przystawką, ale też wspaniałą codzienną formą smarowidła do pieczywa.



Wegańskie serki w posypkach
Składniki na 2 serki:
– 200 g nerkowców namoczonych minimum 8 godzin w wodzie
– 10 łyżek oleju kokosowego (jeśli nie chcesz, żeby smakowały kokosowo dodaj bezwonnego)
– 2 łyżeczki suszonej cebuli
– 2 łyżeczki czosnku granulowanego
– sól do smaku
– posypka 1: 20 g pistacji, 10 świeżych owoców żurawiny lub żurawina suszona
– posypka 2: 20 g orzechów pekan lub włoskich, 10 suszonych jagód inków lub 3 morele
Wykonanie:
- Rozpuść olej, nerkowce wypłucz.
- Do pojemnika blendera wrzuć: nerkowce, olej, czosnek granulowany, suszoną cebulę, odrobinę soli i zblenduj na masę z małymi grudkami. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku. Przełóż do miseczki i wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Może to potrwać kilka godzin.
- Przygotuj posypki. Poszatkuj orzechy, owoce pokrój na cienkie plasterki. Brzegi żurawiny wrzuć do kubka.
- Masę podziel na 2 równe części i uformuj z niej wałki. Możesz to zrobić przy pomocy papieru do pieczenia.
- Posypkę 1 rozsyp na talerzu i obtocz w niej serek. To samo zrób z posypką numer 2.
- Serki zamknij w pojemniku i przechowuj w lodówce do 7 dni.
A teraz do kubka z żurawiną wrzuć plasterek pomarańczy, 3 goździki, ziarno kardamonu i zalej wrzątkiem. Jak Ci smakuje zimowy napar?
Zobacz więcej świątecznych przepisów: szybki makowiec pieczony na patelni ,świąteczne napoje.

Czy serek można zamrozić?
Jeśli to ostateczność, to tak, ale straci na jakości.