Sałatka meksykańska jest orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna, nasycona witaminami i zdrowymi tłuszczami. Jednym ze składników jest boskie, maślane awokado od lat uznawane za superfood, czyli żywość o wysokiej wartości odżywczej. Awokado posiada dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także potas, witaminy C, E, i A.
Znany nam lepiej pomidor to bardzo dobre źródło likopenu, który jest najsilniejszym antyutleniaczem, witamin: C, K, E, B1, B2, B3, B6 oraz potasu.
Składniki:
– 400 g dojrzałych pomidorów
– 2 małe awokado lub jedno duże
– 1 mała czerwona cebula
– doniczka kolendry
– sok z 2 limonek lub 1 cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ostra papryczka ( opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
- Pomidory myjemy, awokado i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Kolendrę szatkujemy, wyciskamy sok z limonki, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Najlepiej smakuje na zimno, dlatego dobrze ją chwilę schłodzić w lodówce.
Na zdrowie! :)