Sałatka meksykańska jest orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna, nasycona witaminami i zdrowymi tłuszczami.  Jednym ze składników jest boskie, maślane awokado  od lat uznawane za superfood, czyli żywość o wysokiej wartości odżywczej. Awokado posiada dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także potas, witaminy C, E, i A.

Znany nam lepiej pomidor to bardzo dobre źródło likopenu, który jest najsilniejszym antyutleniaczem,  witamin: C, K, E, B1, B2, B3, B6 oraz potasu.

 

Składniki:

– 400 g dojrzałych pomidorów

– 2 małe awokado lub jedno duże

– 1 mała czerwona cebula

– doniczka kolendry

– sok z 2 limonek lub 1 cytryny

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– ostra papryczka ( opcjonalnie)

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Pomidory myjemy, awokado i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Kolendrę szatkujemy, wyciskamy sok z limonki, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Najlepiej smakuje na zimno, dlatego dobrze ją chwilę schłodzić w lodówce.

Na zdrowie! :)

 

Zostaw komentarz