Po powrocie z długiego weekendu nabrałam jeszcze większej ochoty na świeżo wyciskane soki i sałatki. Stęskniłam się za domową kuchnią i spontanicznym tworzeniem pysznych, odżywczych posiłków. Dobrze przewietrzyć głowę, bo wraca się do codzienności ze świeżym spojrzeniem i wpadają nowe pomysły. Z wielką radością dzielę się dziś z Wami przepisem na tę pyszną, kolorową, multiwitaminową sałatkę z edamame.
Sałatka muliwitaminowa z edamame
Składniki na 4 porcje:
– 100 g czerwonej komosy ryżowej lub białej lub kaszy jaglanej
– 300 g mrożonej fasolki edamame lub zielonego groszku
– 2 marchewki
– 1 czerwona cebula
– 1 ogórek gruntowy
– 1/2 czerwonej papryki
– duża garść jarmużu
– pęczek natki pietruszki
Do podania:
– dip tahini z wędzoną papryką
– kwiaty jadalne np. musztardowca, rukoli, czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Komosę i fasolę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
- Cebulę, paprykę i ogórek pokrój w drobną kostkę.
- Jarmuż porwij na drobne kawałki
- Natkę posiekaj.
- Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj z sosem.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na: sałatkę z czerwonej kapusty, sałatkę azjatycką z makaronem ryżowym.