Po powrocie z długiego weekendu nabrałam jeszcze większej ochoty na świeżo wyciskane soki i sałatki. Stęskniłam się za domową kuchnią i spontanicznym tworzeniem pysznych, odżywczych posiłków. Dobrze przewietrzyć głowę, bo wraca się do codzienności ze świeżym spojrzeniem i wpadają nowe pomysły. Z wielką radością dzielę się dziś z Wami przepisem na tę pyszną, kolorową, multiwitaminową sałatkę z edamame.

Sałatka muliwitaminowa z edamame

Składniki na 4 porcje:
– 100 g czerwonej komosy ryżowej lub białej lub kaszy jaglanej
– 300 g mrożonej fasolki edamame lub zielonego groszku
– 2 marchewki
– 1 czerwona cebula
– 1 ogórek gruntowy
– 1/2 czerwonej papryki
– duża garść jarmużu
– pęczek natki pietruszki

Do podania:

dip tahini z wędzoną papryką

– kwiaty jadalne np. musztardowca, rukoli, czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Komosę i fasolę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
  3. Cebulę, paprykę i ogórek pokrój w drobną kostkę.
  4. Jarmuż porwij na drobne kawałki
  5. Natkę posiekaj.
  6. Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj z sosem.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na: sałatkę z czerwonej kapusty, sałatkę azjatycką z makaronem ryżowym.

Zostaw komentarz