Czy uwierzysz, jeśli powiem, że to ciasto „chodziło za mną” od lat? Zawsze były inne rzeczy do zrobienia, inne projekty i inne przepisy do realizacji. Gdy teraz 80% mojej diety to nieprzetworzone produkty, zaczynam realizować swoje marzenia kulinarne. Chcę karmić siebie i Was tym, co najlepsze!
Surowe ciasto dyniowe z kremowym „serkiem” waniliowym to banalnie prosty i super zdrowy słodycz. Nie ma tu grama cukru dodanego, ani produktów przetworzonych. Za to są orzechy, daktyle, bardzo dużo dyni, cytryna, rozgrzewający cynamon i aromatyczna laska wanilii. O tym smaku marzyłam od lat. Robiąc to ciasto czułam się tak, jakbym realizowała swoje marzenie. To jest miejsce w którym chcę być, to są produkty, którym chcę się karmić. Jestem w domu. Jak dobrze tu być.
Orzechy i suszone owoce, które użyłam do ciasta podlegają wymianie. Czy to nie wspaniałe? Możesz skomponować swój ulubiony skład z produktów które lubisz i tych, które masz w domu. Oto kilka propozycji:
- dynie wymień na: marchewkę,
- orzechy włoskie na: orzechy laskowe, pekan, macadamia,
- migdały na: nerkowce, macadamia,
- cynamon na: kardamon,
- daktyle na: rodzynki, suszone morele, suszone śliwki,
- olej kokosowy – ten nie podlega wymianie, dodany jest w celu utwardzenia masy. Jeśli nie lubisz smaku kokosa dodaj bezwonny.
Surowe ciasto dyniowe z kremowym „serkiem” waniliowym
Składniki na ciasto (blaszka o średnicy 16 cm):
– 300 g dowolnej dyni (w przypadku niektórych dyń możesz użyć również skórki np. dyni hokkaido) – to ciasto dyniowe, ale równie dobrze możesz zrobić marchewkowe i dynię zastąpić marchewką
– 150 g orzechów włoskich
– 100 g daktyli
– 25 g oleju kokosowego
– 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na „ser”
– 100 g migdałów
– 4 daktyle
– 1/4 laski wanilii
– sok z 1 cytryny
– skórka z 1 cytryny
– 25 g oleju kokosowego
– woda do zblendowania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Migdały i daktyle wrzuć do oddzielnych miseczek i zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę.
- Dynię zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Odciśnij dłońmi sok. Sok zachowaj.
- Wyłóż blaszkę. Dno i boki.
- Orzechy włoskie zmiel na gruboziarnistą mąkę. Dodaj odcedzone daktyle (zostaw 4 do „sera”) i zmiel razem. Przesyp do miski, dodaj dynię, roztopiony olej, cynamon i dokładnie wymieszaj lub delikatnie wyrób dłońmi. Ugnieć na spodzie blaszki.
- Migdały odlej i wypłucz. Wsyp do kielicha blendera. Dodaj sok z dyni, pokrojoną drobno laskę wanilii, roztopiony olej oraz pozostałe składniki. Zblenduj na gładko. W razie potrzeby dodaj wodę z daktyli.
- Spód posmaruj „serkiem”.
- Całość włóż do lodówki na minimum 8 godzin.
Zobacz również inne przepis na dania z dyni: bułeczki dyniowe z dużą ilością cynamonu, pomidorowa z mlekiem kokosowym i czerwoną soczewicą
2 Komentarze
Gabriela
Czy mogę użyć nasion słonecznika zamiast migdałów/ nerkowców? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Ewa Ługowska
Raczej nie polecam takiej zamiany. Słonecznik może być gorzki i na drugi dzień puści wodę.