Surowe ciasto dyniowe z kremowym „serkiem” waniliowym

Czy uwierzysz, jeśli powiem, że to ciasto „chodziło za mną” od lat? Zawsze były inne rzeczy do zrobienia, inne projekty i inne przepisy do realizacji. Gdy teraz 80% mojej diety to nieprzetworzone produkty, zaczynam realizować swoje marzenia kulinarne. Chcę karmić siebie i Was tym, co najlepsze!

Surowe ciasto dyniowe z kremowym „serkiem” waniliowym to banalnie prosty i super zdrowy słodycz. Nie ma tu grama cukru dodanego, ani produktów przetworzonych. Za to są orzechy, daktyle, bardzo dużo dyni, cytryna, rozgrzewający cynamon i aromatyczna laska wanilii. O tym smaku marzyłam od lat. Robiąc to ciasto czułam się tak, jakbym realizowała swoje marzenie. To jest miejsce w którym chcę być, to są produkty, którym chcę się karmić. Jestem w domu. Jak dobrze tu być.

Orzechy i suszone owoce, które użyłam do ciasta podlegają wymianie. Czy to nie wspaniałe? Możesz skomponować swój ulubiony skład z produktów które lubisz i tych, które masz w domu. Oto kilka propozycji:

  • dynie wymień na: marchewkę,
  • orzechy włoskie na: orzechy laskowe, pekan, macadamia,
  • migdały na: nerkowce, macadamia,
  • cynamon na: kardamon,
  • daktyle na: rodzynki, suszone morele, suszone śliwki,
  • olej kokosowy – ten nie podlega wymianie, dodany jest w celu utwardzenia masy. Jeśli nie lubisz smaku kokosa dodaj bezwonny.

Surowe ciasto dyniowe z kremowym „serkiem” waniliowym

Składniki na ciasto (blaszka o średnicy 16 cm):

– 300 g dowolnej dyni (w przypadku niektórych dyń możesz użyć również skórki np. dyni hokkaido) – to ciasto dyniowe, ale równie dobrze możesz zrobić marchewkowe i dynię zastąpić marchewką

– 150 g orzechów włoskich

– 100 g daktyli

– 25 g oleju kokosowego

– 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na „ser”

– 100 g migdałów

– 4 daktyle

– 1/4 laski wanilii

– sok z 1 cytryny

– skórka z 1 cytryny

– 25 g oleju kokosowego

– woda do zblendowania (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Migdały i daktyle wrzuć do oddzielnych miseczek i zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę.
  2. Dynię zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Odciśnij dłońmi sok. Sok zachowaj.
  3. Wyłóż blaszkę. Dno i boki.
  4. Orzechy włoskie zmiel na gruboziarnistą mąkę. Dodaj odcedzone daktyle (zostaw 4 do „sera”) i zmiel razem. Przesyp do miski, dodaj dynię, roztopiony olej, cynamon i dokładnie wymieszaj lub delikatnie wyrób dłońmi. Ugnieć na spodzie blaszki.
  5. Migdały odlej i wypłucz. Wsyp do kielicha blendera. Dodaj sok z dyni, pokrojoną drobno laskę wanilii, roztopiony olej oraz pozostałe składniki. Zblenduj na gładko. W razie potrzeby dodaj wodę z daktyli.
  6. Spód posmaruj „serkiem”.
  7. Całość włóż do lodówki na minimum 8 godzin.

Zobacz również inne przepis na dania z dyni: bułeczki dyniowe z dużą ilością cynamonu, pomidorowa z mlekiem kokosowym i czerwoną soczewicą

2 Komentarze

  • Gabriela
    Opublikowane 2023-09-03 11:25 0Polubienia

    Czy mogę użyć nasion słonecznika zamiast migdałów/ nerkowców? Jeśli tak, to w jakiej ilości?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.