Wegańskie kluski śląskie z kurkową okrasą

Wegańskie kluski śląskie z kurkową okrasą. Czy to nie brzmi jak raj po polsku? Jestem wielką miłośniczką klusek, kluseczek, pyz, makaronów… Prawdziwy człowiek-kluska. Uwielbiam je pod każdą postacią, ale pod koniec sierpnia jest tylko jedna właściwa wersja. Kluchy z kurkami!

Wegańskie kluski śląskie z kurkową okrasą mają wiele zalet. Jedną z nich jest cena! Kilka prostych składników i można zrobić prawdziwą ucztę. Idealnie byłoby zebrać kurki samodzielnie. Jest masa osób, które pasjonuje się zbieraniem grzybów. Ja też uwielbiam to robić, ale kompletnie się na nich nie znam i zawsze boję się, że przyniosę do domu trujący element. Dlatego wolę kupić. Wcześniej kontrolę nad tym sprawował teść, ale nie ma go już z nami, więc zarzucam zbieractwo.

Swoją drogą, to kurek nigdy nie umiałam zbierać. Nie znam miejsc, gdzie rosną i właściwie nigdy na nie, nie trafiłam. Nawet podczas zbierania jagód nie znalazłam ani jednej sztuki. Można, by przypuszczać, że szukam w złych lasach, ale to nie prawda. Gdy ja mrówczo zbierałam drobne owocki, inni przemierzali las z całymi wiadrami tych żółtych grzybów.

Zbieracie kurki? Jaki ich szukać?

Wegańskie kluski śląskie z kurkową okrasą

Składniki na 3 porcje

Kluski:

– 1 kg ziemniaków (waga po ugotowaniu)

– mąka/skrobia ziemniaczana

– sól

Okrasa z kurek:

– 200 g kurek

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 5 pomidorów w oleju

– olej do smażenia (możesz użyć tego z pomidorów),

– sól i pieprz do smaku

– natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, rozgnieć. Wykrój 1/4 część ziemniaków, wyjmij i odłóż. W wolne miejsce wsyp mąkę/skrobię, w takiej ilości, by zapełnić puste miejsce. Zagnieć ciasto i formuj kluski śląskie. Układaj na obsypanej mąką/skrobią stolnicy.
  2. W garnku zagotuj wodę i wrzuć połowę klusek. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze 1 minutę. Wyjmij na talerz i ugotuj drugą połowę. W czasie gotowania przygotuj okrasę.
  3. Kurki umyj, cebulkę i czosnek drobno poszatkuj, pomidory suszone pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, podsmaż: cebulkę, czosnek i pomidory, aż cebula się zeszkli. Dorzuć kurki, sól i pieprz i smaż, aż kurki będą gotowe.
  5. Kluski obficie posyp okrasą i  poszatkowaną natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz również przepis na: podlaskie kartacze i kaszubskie golce, bajecznie kremowy sos pieczarkowy, obłędnie pyszne zapiekane ziemniaczki .

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.