Wegańskie kluski śląskie z kurkową okrasą. Czy to nie brzmi jak raj po polsku? Jestem wielką miłośniczką klusek, kluseczek, pyz, makaronów… Prawdziwy człowiek-kluska. Uwielbiam je pod każdą postacią, ale pod koniec sierpnia jest tylko jedna właściwa wersja. Kluchy z kurkami!
Wegańskie kluski śląskie z kurkową okrasą mają wiele zalet. Jedną z nich jest cena! Kilka prostych składników i można zrobić prawdziwą ucztę. Idealnie byłoby zebrać kurki samodzielnie. Jest masa osób, które pasjonuje się zbieraniem grzybów. Ja też uwielbiam to robić, ale kompletnie się na nich nie znam i zawsze boję się, że przyniosę do domu trujący element. Dlatego wolę kupić. Wcześniej kontrolę nad tym sprawował teść, ale nie ma go już z nami, więc zarzucam zbieractwo.
Swoją drogą, to kurek nigdy nie umiałam zbierać. Nie znam miejsc, gdzie rosną i właściwie nigdy na nie, nie trafiłam. Nawet podczas zbierania jagód nie znalazłam ani jednej sztuki. Można, by przypuszczać, że szukam w złych lasach, ale to nie prawda. Gdy ja mrówczo zbierałam drobne owocki, inni przemierzali las z całymi wiadrami tych żółtych grzybów.
Zbieracie kurki? Jaki ich szukać?


Wegańskie kluski śląskie z kurkową okrasą
Składniki na 3 porcje
Kluski:
– 1 kg ziemniaków (waga po ugotowaniu)
– mąka/skrobia ziemniaczana
– sól
Okrasa z kurek:
– 200 g kurek
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 5 pomidorów w oleju
– olej do smażenia (możesz użyć tego z pomidorów),
– sól i pieprz do smaku
– natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, rozgnieć. Wykrój 1/4 część ziemniaków, wyjmij i odłóż. W wolne miejsce wsyp mąkę/skrobię, w takiej ilości, by zapełnić puste miejsce. Zagnieć ciasto i formuj kluski śląskie. Układaj na obsypanej mąką/skrobią stolnicy.
- W garnku zagotuj wodę i wrzuć połowę klusek. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze 1 minutę. Wyjmij na talerz i ugotuj drugą połowę. W czasie gotowania przygotuj okrasę.
- Kurki umyj, cebulkę i czosnek drobno poszatkuj, pomidory suszone pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, podsmaż: cebulkę, czosnek i pomidory, aż cebula się zeszkli. Dorzuć kurki, sól i pieprz i smaż, aż kurki będą gotowe.
- Kluski obficie posyp okrasą i poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz również przepis na: podlaskie kartacze i kaszubskie golce, bajecznie kremowy sos pieczarkowy, obłędnie pyszne zapiekane ziemniaczki .
