Kolacja Obiad Przepisy

Pieczony kalafior w paprykowej posypce z suszonymi pomidorami

Dodany przez on Maj 24, 2018

Jeżeli już Wam się znudził gotowany kalafior, to świetnie trafiliście. Pieczony kalafior w paprykowej posypce i suszonymi pomidorami, zachowuje dużo więcej smaku, a do tego dzięki przyprawom, jest bardziej aromatyczny.  Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w skórce. Polecam wcześniej namoczyć nerkowce i jako dodatek przygotować  tzatzyki.  Tych z Was, którzy przy okazji, stali się posiadaczami również liści kalafiora, zachęcam do zrobienia ich w sosie pomidorowym zabielanym mlekiem kokosowym.  Jeden kalafior może być bazą do dwudaniowego obiadu.

Pieczony kalafior w paprykowej  posypce i suszonymi pomidorami

Składniki:

– 1 mały kalafior

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki oliwy

– łyżka sproszkowanej ostrej papryki

– duży ząbek czosnku

– 4 suszone pomidory w oliwie

– kilka gałązek koperku

 

  1. Kalafior myjemy, odrywamy liście i wydrążamy głąb tak, żeby się nie rozpadł.
  2. Oliwę, sos sojowy, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Obsmarowujemy cały kalafior przygotowanym sosem. Najlepiej zrobić to dłońmi lub pędzelkiem.
  3. Kalafior wkładamy do naczynia żaroodpornego lub dokładnie okręcamy folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie otwieramy naczynie, kalafior posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
  5. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.