W chrupkości surowego kalafiora można się zakochać! A żeby kalafior jeszcze lepiej smakował, niezbędny jest pyszny sos! Kalafior idealnie komponuje się z dipem cytrynowo-morelowym. Jest słodki i kwaśny jednocześnie. Doskonałe połączenie!!!
Czy wiesz, że kalafior, to odmiana kapusty? Z liści kalafiora można zrobić wiele wspaniałych rzeczy np. gotowane w sosie pomidorowym zabielanym mlekiem kokosowym lub wycisnąć z nich sok! Dodaje do soku 1 jabłko, kawałek imbiru i cytryny. Jest przepyszny, a przy okazji wspaniale wspiera organizm. Kalafior działa antyoksydacyjne. Jest źródłem: flawonoidów, glukozynolanów, witaminy C, witaminy E, witaminy A, beta-karotenu. Latem, żeby zachować, maksymalnie dużo cennych składników wolę jeść go na surowo. Jeśli masz problem z trawieniem surowizny możesz ugotować go w wodzie lub delikatnie na parze. Ważne, żeby go nie rozgotować, a jedynie zmiękczyć.
Kalafior w sosie cytynowo-morelowym
Składniki:
– pół główki dużego kalafiora (u mnie jest w 3 kolorach, ale równie dobrze sprawdzi się biały),
– garść natki pietruszki
Wykonanie:
- Kalafior rozdrobnij na małe różyczki, pietruszkę posiekaj. Wrzuć do misy.
- Zalej wszystko dipem i wymieszaj. Odstaw na godznę, żeby składniki się połączyły.
Uwagi:
Jeśli słabo trawisz surowe jedzenie, to możesz go ugotować w wodzie lub na parze, żeby nie stracił cennych składników.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na steak z kalafiora i pieczony placek kalafiorowy.