Kalafior w sosie cytynowo-morelowym

W chrupkości surowego kalafiora można się zakochać! A żeby kalafior jeszcze lepiej smakował, niezbędny jest pyszny sos! Kalafior idealnie komponuje się z dipem cytrynowo-morelowym. Jest słodki i kwaśny jednocześnie. Doskonałe połączenie!!!

Czy wiesz, że kalafior, to odmiana kapusty? Z liści kalafiora można zrobić wiele wspaniałych rzeczy np. gotowane w sosie pomidorowym zabielanym mlekiem kokosowym lub wycisnąć z nich sok! Dodaje do soku 1 jabłko, kawałek imbiru i cytryny. Jest przepyszny, a przy okazji wspaniale wspiera organizm. Kalafior działa antyoksydacyjne. Jest źródłem: flawonoidów, glukozynolanów, witaminy C, witaminy E, witaminy A, beta-karotenu. Latem, żeby zachować, maksymalnie dużo cennych składników wolę jeść go na surowo. Jeśli masz problem z trawieniem surowizny możesz ugotować go w wodzie lub delikatnie na parze. Ważne, żeby go nie rozgotować, a jedynie zmiękczyć.

Kalafior w sosie cytynowo-morelowym

Składniki:

– pół główki dużego kalafiora (u mnie jest w 3 kolorach, ale równie dobrze sprawdzi się biały),

– garść natki pietruszki

dip cytynowo-morelowy

Wykonanie:

  1. Kalafior rozdrobnij na małe różyczki, pietruszkę posiekaj. Wrzuć do misy.
  2. Zalej wszystko dipem i wymieszaj. Odstaw na godznę, żeby składniki się połączyły.

Uwagi:

Jeśli słabo trawisz surowe jedzenie, to możesz go ugotować w wodzie lub na parze, żeby nie stracił cennych składników.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na steak z kalafiora i pieczony placek kalafiorowy.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.